Kivezetnék a megmaradt lakossági devizahiteleket is

A svájci frank árfolyamának megemelkedett ingadozása rámutat arra, hogy a fennmaradó, 250 ezer szerződéshez kapcsolódó 300 milliárd forint összegű lakossági devizahitel-állomány – túlnyomórészt svájci frank alapú gépjármű- és személyi hitelek –, annak széles társadalmi érintettsége miatt érdemi kockázatot hordoz.

A megmaradt fogyasztói devizahitelek forintosítására felkészülve a Monetáris Tanács már 2015. június 9-i ülésén döntött arról, hogy a bankok számára a devizatartalékból biztosítja a konverzióhoz szükséges teljes devizamennyiséget, amit a kedvező tartalék-megfelelés lehetővé tesz.

Az MNB és a Bankszövetség nemrégiben történt megállapodása a forintosításhoz kapcsolódó ügyletek legfontosabb üzleti feltételeit. Ennek részeként az MNB minden pénzügyi intézmény számára elérhetővé teszi a svájci frank-eladási tenderét.

A partnerkörébe tartozó hitelintézetek közvetlenül, a partnerkörbe nem tartozó pénzügyi intézmények pedig közvetetten, ernyőbankokon keresztül érhetik el az MNB eszközét.

A lakossági devizahitelezés korszaka a kétezres évek elején éppen a gépjármű finanszírozással kezdődött el és lakossági devizahitelek kivezetése ezen hitelek forintosításával érhet véget.

Címkék: devizahitel
https://bankespenzugyek.blogstar.hu/./pages/bankespenzugyek/contents/blog/20004/pics/lead_800x600.jpg
devizahitel
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?