Évente ötszáz dollárt költünk gyógyszerre

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) egészségügyi körkép 2015 című tanulmánya szerint a nemzeti össztermék arányához képest kimagaslóan sokat költünk gyógyszerekre, a GDP 2,2 százalékát, csak Görögországban megy el több pénz erre, 2,8 százalék. Ez az arány magas még Szlovákiában és Japánban is.

A tanulmány készítői dollárban számoltak, vagyis a mi ötszáz dollárunk mintegy százötvenezer forintnak felel meg. Az, hogy adott országokban átszámítva pontosan hány dollárt költenek az emberek gyógyszerre, rengeteg mindentől függ, és kicsit félrevezető is, hiszen az Egyesült Államokban évi ezer dollár feletti ez az összeg, ám a nemzeti össztermékhez viszonyított költésben mégis rosszabbul állunk náluk.

Az elmúlt évek statisztikái szerint egyébként meglehetősen gyógyszerfüggő ország vagyunk, évente átlagosan 7,3 millió ember vált ki gyógyszert, közülük 3,3 millióan rendszeresen, ami azt jelenti, hogy Magyarországon minden harmadik ember rendszeres gyógyszerfogyasztó.

Az OECD tanulmányának van egy kedvező megállapítása is: amíg Magyarországon 2005 és 2009 között évente átlagosan 2,3 százalékkal csökkentek az egy főre eső egészségügyi kiadások, addig 2009 és 2013 között már évente átlagosan 0,8 százalékkal nőtt az egy főre jutó ráfordítás.

Címkék: gyógyszer
https://bankespenzugyek.blogstar.hu/./pages/bankespenzugyek/contents/blog/22245/pics/lead_800x600.jpg
gyógyszer
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?