Miért szereti a magyar ember a készpénzes vásárlást?

Magyarországon jóval többször vásárolnak az emberek készpénzért, mint például a nyugat-európai országokban. Miért választjuk ezt az elvileg legdrágább tranzakciót? Ennek megvannak a különféle, nagyon is érthető okai, ráadásul az úgynevezett készpénz-helyettesítő módszerek sem mindig olyan olcsók, mint az érintett cégek állítják.

Európában a magyarok (de például a csehek és a bolgárok is) jóval nagyobb arányban használják vásárlásaik során a készpénzt, mint a nyugat-európai országok polgárai, különösen a vidéki Magyarországon élők és/vagy szegényebb társadalmi rétegek nem kérnek a bankkártyából.

Így nem meglepő, napjainkra a forgalomban lévő készpénz értéke elérte a 4158 milliárd forintot, ami 11 százalékos növekedés tavaly év végéhez (3736 milliárd forint) képest. Pedig a jegybank már 2014-ben is összesen 4,8 milliárd forintot költött bankjegy- és érmegyártásra (2013-ban ez az összeg még csupán 3,9 milliárd volt. A növekedés mögött egyrészt a bankjegyek iránt megnövekedett igény, másrészt az érmék gyártási költségének emelkedése áll.

De miért is ragaszkodnak a magyar emberek a készpénzhez, az elvileg legdrágább tranzakcióhoz? (Sőt, ragaszkodik maga a magyar gazdaság is, amelynek a készpénzigénye nemzetközi összevetésben nagyon magasnak számít.)

Az első ok nem is igazán racionális, magyar ember szereti a zsebében susogó papírpénzt. Ráadásul a gazdaság bővül, vele együtt a fogyasztás, több készpénzre van szükség. Ami a gazdaságot illeti: a fekete, szürkegazdaság szerepe még mindig jóval nagyobb, mint azt az állam szeretné, ezt az üzleti élet olykor meglepően magas készpénzigénye egyértelműen igazolja.

A másik – nagyon fontos ok – megdrágult a bank, a bankkártya, a tranzakciós díjak, már nagyon jól meg kell választani a számlacsomagokat. Mert az érintett cégek szívesen hangoztatják, milyen gyártási, védelmi ráfordításai vannak a készpénznek, egy részét rendszeresen ki kell vonni a forgalomból, s mindez igaz is. Ám az is igaz, hogy a bankkártyát is le kell gyártani, az ehhez szükséges leolvasókat, készülékeket, szoftvereket stb.

Harmadik ok: nulla infláció, nulla kamat korban élünk.

Negyedik ok: az emberek még mindig nem bíznak eléggé a netbankos szolgáltatásokban, félnek a hackerektől, pedig a szükséges elővigyázatossági szabályok betartása mellett a netbank megbízható. Így például az adott bank honlapjáról érdemes bemenni a rendszerbe, az otthoni számítógépet érdemes megfelelő védelemmel ellátni, és minden pénzügyi adatot, változtatást csakis a bankfiókban, személyesen kell megadni.

Optimális megoldásnak az tűnik, ha egy adott banknál olyan szolgáltatást választunk, ahol havonta egy vagy két alkalommal ingyenes a készpénzfelvétel (ha már arra van szükség), és minden mást bankkártyával intézünk.

Címkék: készpénz
https://bankespenzugyek.blogstar.hu/./pages/bankespenzugyek/contents/blog/22878/pics/lead_800x600.jpg
készpénz
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?