Blogolj!

Nem szocialista módra kezdődik az év, több pénz marad nálunk


Nem áremelésekkel, újabb terhekkel, vagyis nem a szocialista kormányoktól megszokott módon kezdődik 2016. Drasztikusan csökkenő lakás- és sertéshús-áfa, ingyenes okmányok, nyugdíj és 2002 óta nem látott reálbér növekedés a kötelező legalacsonyabb béreknél, emelés a rendvédelmi dolgozóknál (katonák, tűzoltók, rendőrök), a felsőfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelőknél. A munkába visszatérő anyák 2016 januárjától már a gyermekük 6 hónapos korától igénybe vehetik a gyed extrát, eddig ez 1 év volt.

15 százalékos béremelés a felsőoktatásban az oktatóknál, kutatóknál, új családtámogatási program, kibővített gyed extra...

 Januártól a sertés tőkehúsok értékesítését is a kedvezményes, 5 százalékos adómérték alá sorolja a törvény.

A januártól érvényes 1,6 százalékos nyugdíjemelés hatására átlagosan 24 ezer forinttal nőnek éves szinten a nyugdíjak 2016-ban, az emelés 2,6 millió nyugdíjast érint, amely után az átlagnyugdíj összege havi 120 825 forint lesz. Az 1,6 százalékos emelés több mint húsz járandóságot érint, többek között az öregségi, az özvegyi, a szülői nyugdíjat, az árvaellátást, a baleseti hozzátartozói nyugellátást, a szolgálati járandóságot, a korhatár előtti ellátást, a rokkantsági ellátást, a rehabilitációs ellátást, a fogyatékossági támogatást, a vakok személyi járadékát, a polgármesterek közszolgálati járadékát. Az emelés tehát összesen 3,5 millió ellátás folyósítását érinti.

A közigazgatási reform részeként ingyenes lett erkölcsi bizonyítvány kikérése, évente 4 alkalommal, a személyi igazolvány, a lakcímkártya, a névváltozás és családi állapot változás miatti okmánycsere, az eltulajdonított okmányok pótlásának ügyintézése, a diákigazolvány és első jogosítvány kiadása is teljesen ingyenes, illetékmentes. Ingyenes a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának cseréje, a mezőgazdasági és erdészeti gépkezelői jogosítvány, az adókártya pótlása, a pedagógus igazolvány.

Új lakás építésekor vagy vásárlásakor a kedvezmény egy gyermek esetén szintén 600 ezer forint, két gyermek után azonban már 2,6 millió forint, míg a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást a három- vagy többgyermekes, illetve a tíz éven belül legalább három gyermeket vállaló családok igényelhetik.

Január 1-jétől 5 százalékos béremelést kapnak a rendvédelmi dolgozók. 2019-ig összesen 50 százalék lesz a béremelés mértéke, vagyis évente 5-5 százalékkal bővül a keresetük. Január 1-jétől bevonták a felsőfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelőket is a pedagógus-előmeneteli rendszerbe. Ez csaknem 900 érintettnek átlagosan 30-40 százalékos, havi nettó 40-60 ezer forintos béremelkedést jelent.

27 százalékról 5 százalékra csökkentették az új építésű lakóingatlanok forgalmi adóját a 2016-2019 közötti négy évre. A csökkentett áfa-kulcs a jövő év első napjától az olyan lakásokra vonatkozik, amelyek hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert, továbbá az olyan családi házakra is, amelyek hasznos alapterülete legfeljebb 300 négyzetméter. Az áfa-szabályok értelmében újnak tekinthetők azok a már elkészült ingatlanok is, amelyek használatbavétele még nem történt meg, vagy a használatbavétel és az értékesítés között még nem telt el két év.

Tavaly megállapodtak a jövő évi minimálbér és bérminimum összegéről, előbbi bruttó 111 000 forint, utóbbi bruttó 129 ezer forint. Az 1,6 százalékos tervezett infláció mellett a személyi jövedelemadó 1 százalékpontos csökkenését is figyelembe véve a minimálbér 5,6, a garantált bérminimum 5,7 százalékkal nő, ilyen mértékű reálnövekedés a kötelező legalacsonyabb béreknél 2002 óta nem volt.

https://bankespenzugyek.blogstar.hu/./pages/bankespenzugyek/contents/blog/23604/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?