Jópofa ábrával tájékoztat a NAV az olcsó sertéshúsról

Az elmúlt évek egyik legjobb adóhatósági közleménye jelent meg, a NAV a honlapján tájékoztat arról, hogy mely sertéstermékek tartoznak az 5 százalékos áfa hatálya alá januártól, és bónuszként ábrán illusztrálja a disznó olcsóbbá vált részeit, a tarját, a dagadót, a karajt… Fájdalom, a szalámi, a kolbász, a hurka, sőt a vaddisznó is változatlanul 27 százalékos áfa-kör.

A Nemzeti Adó-, és Vámhivatal honlapján megjelent tájékoztató arról, hogy milyen sertéstermékek tartoznak az 5 százalékos áfa hatálya alá januártól.

Az eddigi 27 százalék helyett 5 százalékos áfa-körbe tartozik a többi között az egész- vagy félsertés, comb, lapocka és ezek részei, elülső részek, tarja, karaj és részei, oldalas, dagadó és részei, sertésszalonna húsréteggel, és a csontos lábszárhús, fej elülső rész kicsontozott húsa. Hogy pontosan hol találhatóak ezek a részek? A NAV segítségünkre siet.

Sajnos, nem tartoznak az 5 százalékos adó körébe például a vágási melléktermékek és belsőségek, így súlyos igazságtalanságként olyan gyerekkori kedvencünk, mint a velő. A kolbászra és hasonló termékekre (májas hurka, véres hurka) húsból, vágási melléktermékből, belsőségből vagy vérből készült termékekre sem vonatkozik a szabály; újabb igazságtalanság. És sornak nincs vége, mert a vaddisznóra meg egyáltalán nem érinti az áfa-csökkentést, miközben az országban soha nem látott mértékben elszaporodott ez a vadon élő állat.

Mindenesetre a NAV az elmúlt évek egyik legjobb közleményében siet segítségünkre.

Előbb ábrában.

Forrás: NAV

Aztán szóban.

1. Egész vagy félsertés: a levágott egész házi sertést jelenti, amelyet kivéreztettek és kizsigereltek és amelyről a szőrt és a körmöket eltávolították. A félsertést az egészből nyerik úgy, hogy kettéválasztják az összes nyaki-, háti-, ágyéki- és keresztcsigolyákat, a szegycsontot és az ülő-fancsontot az összeköttetés középvonalán keresztül. Az egész és félsertések értékesíthetőek fejjel, lábakkal, szalonnával, vesékkel, farokkal vagy rekeszizommal együtt vagy azok nélkül. A félsertések értékesíthetőek a gerincvelővel, az aggyal vagy a nyelvvel együtt vagy azok nélkül. Kocák vágott teste és félteste értékesíthető csecsekkel (tejmirigyekkel) vagy azok nélkül.

2. Comb: a félsertés hátulsó (farki) részét jelenti, amely tartalmazza a csontokat, értékesíthető körömmel, csülökkel, szalonnabőrrel vagy fedőszalonnával együtt vagy azok nélkül. A combot (lábat) a félsertés többi részéről leválasztják, legfeljebb az utolsó ágyéki csigolyát tartalmazhatja.

3. Elülső részek: a félsertés elülső (feji) részét jelenti, fej nélkül, amely tartalmazza a csontokat és értékesíthető a körömmel, a csülökkel, a szalonnabőrrel és a fedőszalonnával együtt vagy azok nélkül. Az elülső részt a félsertés többi részéről leválasztják, legfeljebb az 5. háti csigolyát tartalmazhatja. Az elülső rész felső (háti) része, amely tartalmazhatja a lapockacsontot és az ahhoz csatlakozó izmokat (nyakhús frissen vagy fejhús sózva) a karaj részének tekintendő, amennyiben leválasztják az elülső rész alsó (hasi) részéről, pontosan a gerincoszlop alatt elvágva.

4. Lapocka: az elülső rész alsó részét jelenti, amely tartalmazhatja a lapockacsontot és a rátapadó izmokat, tartalmazza a csontokat és értékesíthető körmökkel, csülökkel, szalonnabőrrel vagy fedőszalonnával együtt vagy azok nélkül. Amennyiben a lapockacsontot és a rátapadó izmokat a lapockától elválasztva értékesítik, azokat a lapocka részeként kell besorolni.

5. Tarja és karaj: a félsertés felső részét jelenti, amely az első nyakcsigolyától a farok csigolyákig terjed, tartalmazza a csontokat, értékesíthető a szűzpecsenyével, a lapockacsonttal, a szalonnabőrrel és a fedőszalonnával együtt vagy azok nélkül. A karajt a félsertés alsó részétől el kell különíteni, pontosan a gerincoszlop menti vágással.

6. Oldalas és dagadó: a félsertés alsó részét jelenti, amely a comb és a lapocka között helyezkedik el, csontokkal együtt vagy kicsontozva, de a szalonnabőrrel és a fedőszalonnával együtt.

7. Fej: a sertés feje vagy fél feje, aggyal, tokával, nyelvvel vagy ezek részeivel együtt vagy ezek nélkül. A pofák, az orrkorongok, a fülek, a fejhús – különösen a fej hátulsórészén található – a fej részének tekintendő.

Címkék: sertéshús
https://bankespenzugyek.blogstar.hu/./pages/bankespenzugyek/contents/blog/24095/pics/lead_800x600.jpg
sertéshús
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?