Más is kér az 5 százalékos áfából

Elsősorban a tej- és a baromfiágazat szeretné elérni, hogy a jelenlegi 27 százalékos áfa, hasonlóan a sertéshúshoz, öt százalékra csökkenjen. A tejszektorban a túltermelés és a nyomott felvásárlási árak okoznak gondokat, a baromfipiaci szereplők szerint pedig már számokkal tudják igazolni, hogy a fogyasztók az olcsóbb sertéshúshoz pártoltak, és ez a baromfihúsoknál keresletcsökkenést okozott.

A baromfisok képviselői kedden találkoznak a Földművelésügyi Minisztérium államtitkárával, Czerván Györggyel, aki a korábban már jelezte, hogy a kormány figyelemmel kíséri az áfa-csökkentés következményeit azért is, mert más ágazatokban is komoly az igény a lakosság, illetve az ágazat számára egyértelműen kedvező döntések meghozatalára. Ennek azonban feltétele, hogy az erőfeszítések ténylegesen megjelenjenek a lakosságnál a fogyasztói árakon keresztül. (Ez egyébként megvalósulni látszik, a kiskereskedelmi láncokban olcsóbb lett a sertéshús.)

Hamarosan megjelennek a januári számok, ám a Baromfi Terméktanács szerint egészen biztos, hogy a diszkriminatív áfa-csökkentés negatív hatást gyakorolt a baromfiágazatra, sőt, állításuk szerint több baromfipiaci szereplő bedőlhet a sertéshússal folytatott egyenlőtlen versenyben.

Időközben a dominó-hatás beindult, a Haltermelők Országos Szövetsége és Terméktanácsa és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is bejelentette igényét az öt százalékos áfára.

A halasok azzal is indokolják a kérelmüket, hogy például a sertés-, vagy a szarvasmarha-ágazathoz képest jóval kevesebb uniós támogatást kapnak, a tejesek szerint az áfa-csökkentés a feketepiacot szorítaná vissza.

https://bankespenzugyek.blogstar.hu/./pages/bankespenzugyek/contents/blog/24414/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?