Csődbejutott a magáncsőd

Pedig jónak tűnt a családi csődvédelem jogintézménye, Nyugat-Európában évtizedek nélkül jól is működik. A magáncsőd a banki hiteltartozásokon túl számos lakossági tartozásra kérhető, első körben a jelzáloghitelekkel érintett ingatlanoknál, ezt követik a köztartozások, közműtartozások, a sorban legvégül a magánkölcsönök találhatóak.

A szabályok szerint a teljes tartozás minimum 2 millió forint, de nem lehet több 60 millió forintnál, és az érintetteknek 90 napon túl minimum 500 ezer forint lejárt tartozással kell rendelkezniük. További szabály, hogy a tartozás nagyobb, mint az adós és adóstárs adósságrendezésbe bevonható vagyona, ugyanakkor nem lehet nagyobb a teljes vagyon kétszeresénél.

Ha már 2008-ban lett volna ilyen program, nagyságrenddel többeknek segíthetett volna akkor, amikor elszabadult a svájci frank árfolyama és a devizahitelesek azzal szembesültek, a törlesztő részletek a többszörösükre emelkedtek.

Ám családi csődvédelem akkor nem volt, sőt, a bankok, a szakértők, a reklámok korábban mind arra biztatták az embereket, használják ki nyugodtan ezt a kedvező piaci hitellehetőséget. A közjegyzők ugyan minden esetben elmondták a hitelfelvétel során, a szerződés alapján a törlesztő részletek bármikor változhatnak, de az emberek többsége ilyenkor többnyire azt kérdezte, „ugye nem fog változni?” Ma már tudjuk, rájuk szakadt a plafon.

Aki képes volt racionálisan gondolkodni, belátta, túlvállalta magát, meg kell egyeznie a bankkal és rendezni kell az ügyeket.

2010-től pedig a polgári kormány több lépcsőben, árfolyamgáttal, végtörlesztéssel, kismacska fülével, mindennel próbált segíteni a devizahiteleseknek, amit lehetett, többé-kevésbé megtette. A folyamat egyik utolsó állomása a családi csődvédelmi program törvénybeiktatása, és megkezdése volt.

De most 2016 márciusában azt láthatjuk, nem jelentkeznek a várt tízezrek – miközben 180 ezer 90 napon túli késedelemben lévő jelzáloghitel van jelenleg a bankoknál. Maga a program is elég körülményes, rengeteg papírt kell kitölteni hozzá, de nem ez az igazi baj.

A legtöbben a feltételeknek nem tudnak megfelelni, ezért ilyen lanyha az érdeklődés. A programban például úgynevezett családi vagyonfelügyelő is van, aki egy kormánytisztviselő és nem csupán a törlesztéseket ellenőrzi, hanem azt is, hogy az adós megfelelően gazdálkodik-e a vagyonával. Az adósnak a teljes eljárás alatt fegyelmezetten kell törlesztenie, gazdálkodnia – ez az ára annak, hogy nem indulhat ellene végrehajtás.

Ám aki a gazdasági válság 2008-as kitörése, a svájci frank, a törlesztő részletek elszabadulása óta akár önerőből, akár 2010-től a polgári kormány többlépcsős intézkedés csomagjának köszönhetően nem tudta megoldani a hitelügyeit, az nem fogja a magáncsőd jogintézménye adta lehetőségeken belül sem. Főként nem kormányzati vagyonfelügyelővel a nyakán, meg fegyelmezett havi fizetéssel.

A program ott csúszhatott meg, hogy olyan racionálisan gondolkodó adósokra alapozott, akik belátták, túlvállalták magukat és meg kell egyezniük a hitelező bankkal. Ám az ilyen adósok már cselekedtek.

És valljuk be, van az adósoknak egy olyan rétege is, amely még mindig kormányzati megmentésre vár, és csak el akarja húzni az adósság visszafizetését.

Ezzel csak az a gond, hogy ma, március elsején véget ért a téli kilakoltatási moratórium.

https://bankespenzugyek.blogstar.hu/./pages/bankespenzugyek/contents/blog/25518/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?