Béremelést hozhat a cafeteria készpénzesítése

A történet onnan indul, hogy az Európai Unió Bírósága három hete úgy döntött, nem egyeztethetők össze az uniós joggal a magyar SZÉP-kártya és az Erzsébet-utalvány rendszerének egyes elemei. A pert francia multik és az Európai Bizottság kezdeményezték.

A kormánynak két választása volt, az első - nem ennek áll jelenleg a zászló, ám nekem tetszik –, hogy átalakítják a rendszert, és a kipicsázott francia multik is cafeteriázhatnak. A bírósági döntés ugyanis nem teljes egészében vetette el a magyar cafeteria-rendszert, hanem csupán annak egyes elemeit, egészen pontosan az volt a kifogása, hogy a SZÉP-kártya és az Erzsébet-utalvány sértik a tisztességes piaci versenyt, mivel korlátozzák a kibocsátó szervezeteket.

Szóval tőlem a franciák is beszállhatnak a rendszerbe, elég erős már a SZÉP-kártya, az Erzsébet-utalvány, és a munkaadók és a munkavállalók majd tudni fogják, kinek a termékét vegyék igénybe, de most úgy néz ki, a kormány készpénzesítené a cafeteriát.

Ami mellett számos okos érv is szól, ám egy területen biztosan rosszabbul alakulnak a dolgok, a SZÉP-kártyával remekül lehetett fejleszteni a turizmust, éppen ezért mondta a múlt heti kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János, hogy vizsgálni kell a turizmusra gyakorolt hatását annak, ha az emberek járulékmentesen, készpénzben kapják meg azt a forrást, amelyet eddig a turizmusban költöttek el.

A készpénzesítés ugyanakkor régi terve a kormánynak már 2011-től, akkor végül nem történt meg, most az apropót, az indokot az Európai Unió Bírósága adhatja.

Orbán Viktor miniszterelnök be is jelentette múlt csütörtökön a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén, ha már ilyen bírósági döntés született, akkor a cafeteriát 2017. január 1-jével rögtön készpénzesítik. A bejelentés óta számolnak, kalkulálnak a gazdasági elemzők.

A cafeteria előnye, hogy kisebb közterhek rakódnak rá, hátránya, hogy nem számít bele a nyugdíjba. Ugyanakkor azt gondolom, választás esetén többen mondanák, hogy inkább a több készpénzt választják, és a nyugdíj kevésbé fontos.

További hátrány, erre Orbán Viktor is utalt, hogy az „innovatív” magyar vállalkozók, munkaadók esetleg a cafeteriába csoportosítanak át az alapbérből, hiszen az utóbbi után több közterhet kell fizetniük.

Áprilisra ígérik a részletes terveket, ennek hiányában nehéz bármit is mondani, de ha a kormány a készpénzesítés révén csökkenti tudja a munkára rakódó közterheket, még az adóbevételek egy részéről történő lemondás árán is, egy általános bérnövekedéssel végeredményképpen mindenki jól jöhet ki ebből az egészből.

https://bankespenzugyek.blogstar.hu/./pages/bankespenzugyek/contents/blog/25900/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?