39 hónapja növekednek a reálbérek

A KSH mai gyorstájékoztatója szerint kiemelkedő mértékben, 7,4 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek a nemzetgazdaságban 2016. I. negyedévében is.

A versenyszférában – a legalább 5 embert alkalmazó vállalkozásoknál – tekintélyes, 65 ezres létszámbővülés ment végbe 2015 márciusához képest.

Ez főként a vállalkozások munkaerő iránti kereslet-növekedésének, a munkát terhelő adók csökkentésének, a Munkahelyvédelmi Akciónak, illetve az aktivitást ösztönző intézkedéseknek köszönhető.

2016 első három hónapjában nemzetgazdasági szinten a bruttó kereset 253 800, a családi kedvezmény nélkül számított nettó kereset 168 800 forint volt. A családi kedvezményt is figyelembe véve a nettó keresetek átlagát 176 000 forintra becsüli a KSH.

A közfoglalkoztatás hatása nélkül a vállalkozásoknál 270 400, a költségvetési intézményeknél 260 900, míg a nonprofit szervezeteknél 243 700 forint volt a bruttó keresetek átlaga az idei első negyedévben.

Nemzetgazdasági szinten és a közfoglalkoztatás hatását beszámítva tehát 7,4 százalékkal, anélkül 8 százalékkal növekedtek ez idő alatt a reálkeresetek.

A közfoglalkoztatással szűrt reálbér-emelkedés mindhárom szektorban kiemelkedő mértékű, így a vállalkozási szférában 6,7 százalékos, a költségvetési szférában 11,4 százalékos, a nonprofit szektorban pedig 7,6 százalékos volt január és március hónapok átlagában.

A munkahelyek számának és a kereseteknek a folyamatos emelkedése, továbbá a kedvező inflációs mutatók tovább javítják a családok anyagi helyzetét, így hozzájárulnak a belső fogyasztási kereslet növekedéséhez is.

A kedvező gazdasági kilátások további reálbér-emelkedést és létszámbővülést vetítenek előre.

Címkék: bérek
https://bankespenzugyek.blogstar.hu/./pages/bankespenzugyek/contents/blog/27395/pics/lead_800x600.jpg
bérek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?