Környezetbarát klórüzem MFB-hitelből a BorsodChemnél


Az elérhető legmodernebb technológiájú, környezetbarát klór üzem épülhet meg a 79 millió euró értékű, hosszú lejáratú hitelmegállapodásból. A szerződést a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) és a kazincbarcikai székhelyű, a kínai Wanhua Industrial Group Co. Ltd. tulajdonában lévő BorsodChem Zrt. írt alá.

A Magyar Fejlesztési Bank számára a hitel forrását az a 2017. május 13-án Pekingben megkötött nemzetközi hitel megállapodás adja, amit a „One Belt, One Road (OBOR)” csúcstalálkozó alkalmából, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelenlétében írt alá Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója és Wu Lizhi, a Kínai Fejlesztési Bank (CDB) vezérigazgatója. A 79 millió euró értékű hitel az első lehívás abból az 1 milliárd euró összegű keretből, amelyet Kína biztosít Magyarország számára az itt megvalósuló, elsősorban kínai érdekeltségű projektek finanszírozására.

Az új beruházás nemcsak a BorsodChem valamennyi termékének alapanyagául szolgáló klórt biztosítja, de jelentős marónátron termelési kapacitást is jelent. Ezt a terméket döntően exportálja a cég. A mostani fejlesztéshez kapcsolódik az a vegyszeripari maradékok energia hatékony és környezetbarát semlegesítésére, illetve anyagában történő újrahasznosítására irányuló K+F projekt is. Erre a Társaság az Európai Regionális Fejlesztési Alapból 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el.

Az újonnan megvalósuló fejlesztés kapcsán Bernáth Tamás kiemelte: a Bank számára fontos az egyedi innovatív projektek támogatása. Az MFB nyújtotta hosszú lejáratú hitel – amelyhez a Kínai Fejlesztési Bank biztosít refinanszírozási forrást – segítségével egy környezettudatosabb, energiahatékonyabb és gazdaságosabb eljárás váltja fel a régit. Így nemcsak egy modern membráncellás klórüzem épülhet meg, de a cég is eredményesebben működhet.

A Társaság teljes árbevétele 2016-ban 1,4 milliárd euró volt. Ennek közel 70 százaléka export, míg adózás utáni eredménye 115 millió euró, mely több mint duplája a 2015. évben elért eredménynek.  

A kínai tulajdonos elkötelezettségét mutatja, hogy 2012-2016 években a BorsodChem 216 millió euró (65,6 milliárd forint) értékben végzett beruházásokat. Ezek magukban foglaltak környezetvédelmi, energiahatékonyság fejlesztésére irányuló, illetve termelőkapacitások növelését szolgáló projekteket egyaránt.

Kiemelt szerepet játszik továbbá a tulajdonos és a Társaság számára a K+F tevékenység intenzitásának növelése.

A BorsodChem bizakodó a 2017. évi várható eredmények tekintetében is. A cég mind árbevétel, mind eredményesség szempontjából növekedést prognosztizál 2016-hoz képest. Az MFB által nyújtott finanszírozással most megvalósuló beruházás ugyanakkor hosszú távon járulhat hozzá a Társaság növekedésének fenntartásához.

https://bankespenzugyek.blogstar.hu/./pages/bankespenzugyek/contents/blog/42306/pics/lead_800x600.png
Bernáth Tamás,Környezetbarát klórüzem,Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB),Wanhua Industrial Group Co. Ltd.
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?