Családbarát energiahatékonysági feltételek

Régóta gondolkozunk azon a családban, hogy napenergiával csökkentjük a rezsinket. Jól jöttek a korábbi rezsicsökkentési kedvezmények is, de ahogy mondani szokták, evés közben jön meg az étvágy. Meg a gyerekek is nőnek…

Tavasz óta szemezgetek a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) energiahatékonyság növelő célra biztosított hitelével. Ebből - és a mi önerős hozzájárulásunkból - a sorházi lakásunk tetejére is föl lehetne szerelni egy napkollektor rendszert. A beruházás azért is bíztató, mert a hitelprogram feltételei alkalmasak arra, hogy a fejlesztés révén elért rezsicsökkenésből finanszírozható legyen a törlesztőrészlet. Magyarán egy néhány százezer forintos önrészből úgy lehetne felszerelni a napkollektorokat, hogy utána a gázrezsim a hiteltörlesztéssel együtt se legyen több, mint amennyi gázdíjat jelenleg fizetek – a napkollektor felszerelése és használata nélkül.

Az ember azért nem ugrik bele csak úgy egy nekem kb. hárommillió forintos beruházásba még akkor sem, ha ennek tíz százaléka lenne az önerő. Vállalhatnék többet is, de minek. Teljesen felesleges, mert nem lesz drágább a nulla(!!!) százalékos hitelem akkor sem, ha maximálisan kihasználom a lehetőségeket.

Szokták mondani, hogy a gondolkodás a tett halála. Ám kivételesen nagyon jó, hogy nem kapkodtam el a dolgot, mert szeptember 1-től további könnyítéseket vezetett be a kölcsönt biztosító Magyar Fejlesztési Bank. Ilyen például, hogy a jövőre éppen a negyedik évébe forduló, tehát már felhasználható lakástakarék-pénztári megtakarításomból akár hamarabb is kifizethetem a felvett hitelt elő- vagy végtörlesztésként. Azért húsz éven keresztül lelkileg is nyomasztó a törlesztőrészleteket fizetgetni, ezzel azonban megúszhatom a frusztrációt. Engem továbbá érinthet az a módosítás is – lévén hárommillió forintot tervezek felvenni a maximálisan igényelhető tízből –, hogy kétmillió forint hitel után vagy ezen összeg felett ötven százalékra csökkent az elvárt fedezet mértéke. Ezt pedig az ingatlan simán biztosítja. Örülök annak is, hogy a napkollektor felszerelése után nem kell a rendeltetésszerű használatot igazoló fűtési közüzemi számlát mindig megküldözgetni a banknak. Gyakran vagyunk ugyanis a gyerekeknél, s akkor nem használjuk a lakást, így a fűtést sem. Csak azért tehát nem kell lemondani az unokákról, hogy az igazoló fűtési számlát küldözgetni tudjuk. Az új szabályok közül kedvező nekünk az is, hogy a szigetelésnél – mert akkor már azt is megcsináltatjuk ­– elég a tűzfalat hőszigetelni. Sorház lévén a másik oldalról amúgy is védve vagyunk, a homlokzat és a hátsó terasznál lévő falfelület pedig nem túl széles, fölösleges azt is szigetelni. Az új szabály ezt lehetővé teszi, nem kell az egész házat leszigetelni, hál’ Istennek.

Nagyon úgy fest, hogy a tél beállta előtt még belevágunk. Aki szintén energiahatékonyság növelő rezsicsökkentésen töri a fejét, annak is érdemes ezen elgondolkodni és a részletes szabályokban itt (https://www.mfbpont.hu/lakossagi-hiteltermekek)elmélyülni. Higgyék el érdemes rászánni kis időt, nagyon családbarát szabályokról van szó.

Aztán majd meglátják, hogy döntenek. Szerintem mások is belevágnak.

https://bankespenzugyek.blogstar.hu/./pages/bankespenzugyek/contents/blog/42647/pics/lead_800x600.jpg
Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB),nulla(!!!) százalékos hitel,rezsicsökkentésen
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?