hirdetés
Blogolj!

Napkollektorral a környezetterhelés is csökkenthető


Van úgy, hogy az energiahatékony fűtési mód megújuló energiával való megoldásának kedvező pénzügyi lehetősége – hála a Magyar Fejlesztési Banknak – legalább úgy lázba hozza a környezettudatosan élő polgártársainkat, mint annak idején a szelektív hulladékgyűjtés intézményes elterjesztése. Amikor a főváros anno arra készült, hogy bevezeti a szelektív hulladékgyűjtést, a szembe szomszédom például izgatottan várta a nagy pillanatot. Természetesen, hiszen mielőtt a sárga- és kék fedélű kukák megérkeztek volna a papír-, illetve műanyag- és fémdobozok gyűjtésére, Sándorék már jó ideje családostól hódoltak a hasznos tevékenységnek. Megható volt látni, ahogy a gyerekek sem mulasztották el sohasem külön rakni a papírgalacsinokat és a műanyag flakonokat, hogy aztán akkurátusan elautózzanak apukával a központi telephelyre lerakni a szétválogatott szemetet. (Arról az apró gondról most ne beszéljünk, hogy végül is minden egy helyre került, bármily szelektíven is gyűjtötték...).

Sándor régen beszélt nekem a napkollektor iránti vágyáról, meg a házuk esetleges körbe szigeteléséről, de pénzügyi lehetőségeik lehűtötték a lelkesedését. Sándor józan, takarékos ember, nem fizetne egy fillérrel sem többet otthonuk üzemeltetésére, mint amennyit nagyon muszáj, emellett megszállott környezetvédő is. Amikor meglátta, hogy nagyon kedvező feltételekkel lehetne megvalósítania az álmát, akkor egyszerre két dolognak örült. Részint a rezsicsökkentési lehetőségnek, részint pedig annak, hogy a napkollektor üzemeltetése révén a maga részéről tovább viheti lefelé a környezet terhelését. Ettől azért annyira lelkes, mert voltak a családban szomorú, visszafordíthatatlan esetek, amihez nagy valószínűség szerint a szennyezett levegő is hozzájárult. Vagyunk ezzel így sokan az országban, az biztos. Ezért különösen fontos Sándor családja számára a környezetvédelem, beleértve a levegő tisztántartásához való személyes hozzájárulást is. Ahogy kiszámolta, neki mintegy ötmillió forintba kerülne a beruházás megvalósítása, amibe tíz százalék önrésszel kellene beszállnia. – Ennyi még menne, de az elképzelhetetlen, hogy belátható időn belül saját pénzből tudjunk öt millát fűtéskorszerűsítésre fordítani, bármennyire is szeretném – mondogatta mindig.

Sosem gondolta volna, hogy az állam ilyen klassz lehetőséget teremt.

Az meg külön jó – mondta –, hogy szeptembertől a lakástakarék-megtakarítást is fel lehet hozzá használni. Sándor folyamatosan él ezzel a lehetőséggel. Kihasználja a hozzá járó állami támogatás évi 72 ezer forintját. Hogy aztán a négy év elteltével a lakásának korszerűsítésére fordítsa azt. Idén már nem vág bele a napkollektor felszereltetésébe, de tavasszal mindenképpen. Ha nem fogy ki addig a keret, 2022 végéig lehet igényelni. De hát azt tartja a mondás, hogy amit megtehetsz ma, azt ne halaszd holnapra! Sándor is ehhez tartja magát.

Addig bújja a részleteket, amihez ide kattintva (https://www.mfbpont.hu/lakossagi-hiteltermekek)is hozzá lehet jutni. 

https://bankespenzugyek.blogstar.hu/./pages/bankespenzugyek/contents/blog/42836/pics/lead_800x600.jpg
klassz lehetőség,Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB),Napkollektorral a környezetterhelés is csökkenthet
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?