Szorosabb együttműködés a fejlesztésekben is


Újabb örvendetes fejlemény a Kínai–Kelet-Közép-Európai Együttműködési csúcstalálkozón (16+1). Az együttműködés központi elemeként létrejött a Kínai–Közép-Kelet-Európai Bankközi Szövetség Megalapítását Szolgáló Együttműködési Megállapodás, amely a közép-kelet-európai régió fejlesztési intézményeit tömöríti. Fontos diplomáciai és üzleti siker, hogy a sort a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) elnöksége nyitja meg. Az együttműködés keretében zajló közös munka minden évben másik résztvevő ország fejlesztési intézményének elnöksége alatt zajlik majd.

A China Development Bank (CDB) 2015-ben tett javaslatot a Kínai – Közép-Kelet-Európai Bankközi Szövetség létrehozására. A Kína és 16 térségbeli ország között már létező együttműködés alapján a szervezetbe az adott országok fejlesztési bankjait, intézményeit hívták meg a gazdasági-pénzügyi együttműködés erősítése, valamint további üzleti alapú együttműködési lehetőségek kidolgozása érdekében.

Az előkészítő folyamat lezárásaként az együttműködési megállapodás az MFB és a CDB aláírásával vált teljessé november 27-én. A konzultatív szervezet egyéves elnökségi feladatait annak az országnak a fejlesztési intézménye látja el, amelyik a Kína, valamint a közép- és kelet-európai országok éves rendszerességű vezetői találkozójának házigazdája volt. Így a sort az MFB elnöksége nyitja meg. A tisztség a fejlesztési intézmények munkájának összehangolása mellett ráirányítja a figyelmet a hazai fejlesztési prioritásokra, az MFB magyar gazdaságban betöltött szerepének fontosságára is. A tervek szerint Budapesten nyílik egy koordináció központ is, amely az operatív irányításban nyújthat segítséget CDB számára.

A megállapodás keretein belül a tagállamok fejlesztési bankjai szoros együttműködésre törekszenek: nemcsak eddigi fejlesztési tapasztalataikat osztják meg, de fontos szerepe van a jövőbeni közös lehetőségek kihasználásának is. A megállapodás révén a fejlesztési intézmények összehangoltan térképezhetik fel a beruházásokhoz és közös projektekhez szükséges pénzügyi és pályázati eszközöket és mód nyílik a források felhasználási irányának meghatározására is.

A Budapesten zajló tárgyalások mellett szándéknyilatkozatot írt alá a Magyar Fejlesztési Bank tulajdonában álló MFB Invest Zrt. és a kínai tulajdonban álló Chi Fu Investments, melynek értelmében a felek kifejezték szándékukat egy közös magántőkealap létrehozására. Az alap kiemelt célja a tervezett közös befektetések révén a magyar gazdaság fejlesztése, illetve a magyar vállalkozások magas hozzáadott értékű fejlesztési beruházásainak támogatása.

A szándéknyilatkozat értelmében az együttműködő felek elkötelezték magukat a finanszírozási piac hiányosságainak felszámolása mellett. A Chi Fu Investments és az MFB Invest közös alapja a tervek szerint magyar vállalatokba fektet tőkét, jelentősen hozzájárulva a vállalkozások nemzetközi versenyképességének növeléséhez. Az alap tőkéjéhez 50%-50%-ban járul hozzá a Chi Fu és az MFB.

A szándéknyilatkozat aláírását követően véglegesítésre kerülnek a tőkealap létrehozásának részletei, az alap várhatóan 2018 közepén kezdheti meg működését.

https://bankespenzugyek.blogstar.hu/./pages/bankespenzugyek/contents/blog/45327/pics/lead_800x600.png
Kínai–Kelet-Közép-Európai Együttműködési csúcstalá,Kínai–Közép-Kelet-Európai Bankközi Szövetség Megal,MFB
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?