Blogolj!

Idén sem késő még milliókat spórolni kazáncserével!


Még nem késő kazánt cserélni, ismét jönnek a fagyok. A szakemberek szerint akár meg is felezhető egy jól megtervezett fűtés költség, minőségi kazán beépítésével. A beruházás díja pedig látványosan csökkenthető, ha az ingatlantulajdonosok a lakástakarékpénztári megtakarításból fedezik mindezt.

A tapasztalat azt mutatja – írja a profit7.hu –, hogy még ott sem mindig nagyobb a meleg, ahol megtörtént a külső falak szigetelése és a homlokzati nyílászárók cseréje. Ennek oka az esetek többségében az elavult és korszerűtlen fűtési rendszerek. Ezek amellett, hogy pazarolják a felhasznált energiát, összességében kevésbé hatékonyak, mint modern utódaik.

„Az energiafelhasználás mértéke – és azzal együtt az energiaszámla – akkor csökkenthető a leginkább, ha az épület hőszigetelésében, nyílászáró-cseréjében és a hőtermelő berendezésének (fűtési rendszerének) rekonstrukciójában rejlő megtakarítási lehetőségeket egyaránt kihasználjuk” – vallja Versits Tamás okleveles épületgépész mérnök. A Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesület elnökének tapasztalatai szerint egy jól megtervezett és kivitelezett kazán- és fűtőtestcsere, a készülék garanciális idején belül is megtérülhet.

Társasházaknál még látványosabb lehet az energia-megtakarítás. Versits Tamás annak a húszlakásos budai társasháznak a példáját hozza fel, melynek két régi, nagyteljesítményű házközponti kazánja közül egy tönkrement, a másik pedig éppen készült kilehelni a lelkét. A kivitelező cég három, egyenként 60 kW-os korszerű kondenzációs és igen drága kazánt épített be a régiek helyére. A pontosan méretezett teljesítmény lehetővé tette, hogy a régi gázórát is kisebbre cseréljék. A beavatkozás során kicserélték a ház használati melegvíztárolóját, teljesen felújították a szerelvényeket és kifestették a kazánházat is.

A teljes beavatkozás kicsivel több mint 12 millió forintba került. Ugyanakkor a korábbi 36-38 ezer köbméteres éves gázfogyasztás 24-25 ezerre esett vissza, ami a kedvezőbb földgázárakat is figyelembe véve évi mintegy egymillió forintos megtakarítást jelentett. Ráadásul, a lecserélt gázóra miatt az alapdíj is feleződött, amiből további évi egymillió forint megtakarítása származik a társasháznak.

https://bankespenzugyek.blogstar.hu/./pages/bankespenzugyek/contents/blog/48103/pics/lead_800x600.jpg
energia-megtakarítás,Kazáncsere,Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesület,takarékosság,Versits Tamás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?