hirdetés
Blogolj!

Hol kereshetünk havi nettó 590 ezret Magyarországon?


Talán az olajbányászatnak is köszönhetők a magas bérek a Délalföldön, Csongrádban. A KSH adatai szerint az olajbányászatban, a kőfejtés dolgozók részesültek a legmagasabb átlagos nettó fizetésben: havi 590 211 forintban.

Az mfor.hu beszámolója szerint közismert, hogy itt tárható fel az ország energiahordozó ásványkincseinek egy jelentős része. A MOL errefelé üzemelteti kútjait, amelyek a belföldi termelést alapjaiban határozzák meg. A több mint 590 ezer forint a szellemi munkakörben alkalmazottak átlaga, de nem panaszkodhatnak a fizikai munkások sem, az ő havi nettó átlagos keresetük 511 514 forint. Ami szintén kimagasló az országban.

A második legjobban fizető állásért Tolna megyében kell érdeklődni, ahol a villamosenergia-ágazatban kínáltak tavaly nettó 532 012 forintot. Ahogy Csongrád megye esetében, úgy itt is meghatározható az a foglalkoztató, aki ilyen bőkezű tud lenni a dolgozóival. A Paksi Atomerőmű lehet az a hely, ahol az országos átlagot jóval meghaladó fizetést tudnak – mert muszáj - kínálni a szakembereknek.

Harmadik helyen – talán meglepetésre – Békés megye végzett, ugyanúgy villamos-energia érdekeltségű vállalkozásaival. Az egyébként sok tekintetben lemaradó térségnek számító Viharsarokban átlag 475 133 forint havi nettót lehetett keresni az előző évben.

Könnyebb megmagyarázni Pest megye negyedik helyét. Az itt működő, szintén villamos-energiával foglalkozó társaságoknál nettó átlag 446 134 forintot kaptak a dolgozók.

A dobogóra ugyan nem fértek fel, de mindenképpen szót kell ejtenünk az ötödik helyezettekről. Ők a Fejér megyében működő kőfejtők, bányászattal foglalkozó vállalkozások, illetve alkalmazottaik. Itt a nettó átlagos havi fizetés 443 559 forint volt tavaly.

Figyelemre méltó, hogy bár a magyar gazdaság központja Budapest, a csúcsbérek listáján az első ötbe nem tudott bekerülni fővároshoz kötődő tevékenység. Továbbá az is kiderül, hogy a magyar iparban az energia termelése, előállítása biztosítja a legjobb fizetéseket.

Az adatok szerint országos átlaghoz képest nagyon rendes fizetést kapnak a szellemi munkakörben dolgozók Budapesten túl Somogyban, Vas és Jász-Nagykun megyékben és Zalában is.

Somogy: 265 594 forint

Budapest: 258 408 forint

Vas: 257 873 forint

Jász-Nagykun: 254 363 forint

Zala: 213 374 forint

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ugyanakkor 166 337 forintot tudnak fizetni átlagban, látszik tehát, hogy e téren is hatalmas szakadék van az ország keleti széle és a többi térség között. Kivéve Nógrádot, ahol még kevesebbet, 145 491 forintot lehetett keresni az építőiparban.

https://bankespenzugyek.blogstar.hu/./pages/bankespenzugyek/contents/blog/48194/pics/lead_800x600.jpg
Csongrád,Keresetek,KSH,Olajbányászat
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?