817-re nőtt a fertőzöttek száma hazánkban
Elhunyt újabb 9 idős, krónikus beteg is, amivel 47-re nőtt a halálos áldozatok száma.
Blogolj!

Az MNB a befektetések biztonságáért is dolgozik


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ébersége révén megelőzte, hogy jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt kár érjen gyanútlan befektetőket. A jegybank tízmillió forint bírsággal sújtotta a budapesti székhelyű Első Magyar Befektetői Szövetkezetet, mert engedély nélkül visszafizetendő pénzeszközöket gyűjtött. Az MNB egy másik ügyben 13 millió forint megfizetésére kötelezte a fővárosi Skylite Reklám és Piackutató Kft.-t bejelentés nélkül folytatott függő ügynöki tevékenység miatt.

A jegybanki közlemény részleteiből kiderül, hogy hivatalból indított piacfelügyeleti eljárás keretében vizsgálta a Magyar Nemzeti Bank, hogy – az eljárás során felszámolás alá került – Első Magyar Befektetői Szövetkezet végzett-e jegybanki engedély nélküli pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, illetve a Skylite Reklám és Piackutató Kft. (Skylite Kft.) folytatott-e bejelentés hiányában függő ügynöki tevékenységet.

Az MNB az Első Magyar Befektetői Szövetkezettel szemben már az eljárás közben ideiglenes intézkedést rendelt el. Az eljárást lezáró döntéshozatalig azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a szövetkezet bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen.

A Skylite Kft.-vel szembeni jegybanki vizsgálat pedig azt tárta fel, hogy a társaság függő ügynöki tevékenysége során magyar befektetőket közvetített online kereskedési platformokon keresztül a ciprusi székhelyű – tavaly októberig határon átnyúló tevékenység végzésére jogosult – AJF Financial Services Ltd. elnevezésű befektetési szolgáltató részére. A ciprusi szolgáltató ugyanakkor magyarországi függő ügynökét nem jelentette be. A Skylite Kft. tehát nem szerepel a jegybanki nyilvántartásokban, így az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenység végzésére nem jogosult.

Mivel az AJF Financial Services Ltd. felügyelete nem tartozik az MNB hatáskörébe, a jegybank haladéktalanul jelzéssel fordult az illetékes ciprusi pénzügyi felügyeleti hatósághoz is, melyben felhívta a társhatóság figyelmét az érintett ügyre.

Az MNB véglegesen megtiltotta a szolgáltatóknak a jegybanki engedély nélkül vagy bejelentés hiányában végzett tevékenységek folytatását, emellett a Skylite Kft.-re 13 millió forint, az Első Magyar Befektetési Szövetkezetre 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki. Utóbbi esetében súlyosító körülménynek számított, hogy a szövetkezet – hamisan – kockázatmentesnek tüntette fel a befektetéseit, továbbá azt a látszatot keltette, hogy az ügyfelek a befektetési részjegyek megvásárlásával taggá válnak a szövetkezetben.

https://bankespenzugyek.blogstar.hu/./pages/bankespenzugyek/contents/blog/48505/pics/lead_800x600.jpg
Bírság,Első Magyar Befektetési Szövetkezet,Magyar Nemzeti Bank,Skylite Kft
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?