Blogolj!

Módosulnak a hitelfelvételre vonatkozó szabályok

Kálovics Tibor

Októbertől hatályba lép az MNB azon rendelete amely a rövidebb kamatperiódusú jelzáloghiteleknél alacsonyabb mértékű eladósodást engedélyez a jövedelem arányában.

Fotó: tozsdeforum.hu

A módosított jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató alapján hozott rendelet alapján az öt évnél rövidebb időtartamra szóló forintalapú hitelek esetén a  havi törlesztőrészletek összege nem haladhatja meg az adós nettó fizetésének 25 százalékát. 10 évnél rövidebb periódusú hitelek esetén ez az arány a 35 százalékot nem érheti el, kivéve a 400 ezer forintnál magasabb nettó bérrel rendelkezők esetében, náluk a 40 százalékot nem érheti el a törlesztőrészlet aránya. 

A legalább 10 évre vagy a futamidő végéig fixált kamatozású forint jelzáloghiteleknél nem változott a jtm vagyis a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató, esetükben 50, magasabb jövedelműek esetében 60 százalék a megengedett. A határozat október 1-én lép életbe. 

A jegybank ezzel a lépésével a kiszámítható törlesztő részletű, fix kamatozású jelzáloghitelek elterjedését kívánja szorgalmazni. Az MNB szerint az új szabályoknak köszönhetően dinamikusabban, de kiszámíthatóbban nőhet majd a lakáshitelezés. 

https://bankespenzugyek.blogstar.hu/./pages/bankespenzugyek/contents/blog/58541/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?