Blogolj!

75 millió euró diákhitelre és a kkv-k fejlesztésére


Az Európai Beruházási Bank (EIB) jelentős hitelkeret biztosításáról állapodott meg a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) stratégiai fejlesztési csoportjához tartozó két társasággal: a Diákhitel Központ 50 millió euró, míg a Budapest Bank 25 millió euró összegű hitelt hívhat le ügyletei finanszírozására. Az MFB emellett tanácsadói üzletágának fejlesztésére írt alá finanszírozási megállapodást az EIB-vel.

Az MFB 2018 februárjában pályázott az EIB nemzeti fejlesztési intézményeknek szóló felhívása keretében, melynek célja a helyi szintű beruházási tanácsadói szolgáltatás erősítése volt. Az Európai Beruházási Tanácsadó Platformon (EIAH) keresztül lebonyolított pályázaton az MFB támogatást nyert a tanácsadási üzletág kiépítésére, mely stratégiájában is szerepelt. A most megkötött finanszírozási megállapodás értelmében az MFB az Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) által megcélzott szektorokban megvalósuló projekteket, különösen nagy volumenű közlekedési infrastruktúra projekteket, valamint a kis- és középvállalkozások és a közepes kapitalizációjú vállalati szektor projektjeit célzó tanácsadói szolgáltatásnyújtást építhet ki Magyarország teljes területén.

A KKV-szektor kedvező finanszírozását és a munkaerőpiaci elvárásoknak megfelelő, piacképes tudás megszerzését  célozzák azok a megállapodások, melyeket az MFB-csoporthoz tartozó két társaság, a Diákhitel Központ Zrt., valamint a Budapest Bank írt alá az Európai Beruházási Bankkal. A Diákhitel Központnak 50 millió euró keretösszeget biztosít az EIB, a magyarországi felsőoktatási intézményekben tanuló diákoknak folyósítandó hitelekre. Az EIB 2005-ben 100, 2007-ben 150, 2010-ben 145 és 2013-ban 100 millió euró értékben biztosított kölcsönt a Diákhitel Központ számára. Az első három megállapodás összegének folyósítása és a diákoknak történő kihelyezése már lezajlott, míg a negyedik az ütemezésnek megfelelően, 2018. december 31-ig kerül teljes egészében felhasználásra. A mostani, ötödik, nagy összegű hitel a szabad felhasználású Diákhitel1 konstrukciók hitelezését szolgálja. Az elmúlt 17 évben már több mint 392 ezer hallgató vette igénybe a diákhitelt, akiknek így megsokszorozódtak az esélyeik, hogy piacképes tudást szerezve elhelyezkedjenek a munkaerőpiacon.

A Budapest Bankkal 25 millió euró összegű hitelkeretről aláírt megállapodás értelmében a pénzintézet az EFSI-n keresztül fedezetlen hitelhez jut, amelyet kkv-hitelek refinanszírozására fordít. A bank elkötelezte magát, hogy már rövidtávon a szerződéses összeg kétszeresét, azaz 50 millió eurónak megfelelő, kedvező kamatozású hitelt helyez ki a KKV-k számára.

https://bankespenzugyek.blogstar.hu/./pages/bankespenzugyek/contents/blog/60735/pics/lead_800x600.jpg
budapest bank,diákhitel,eib,MFB
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?