hirdetés
Blogolj!

Egyszerűbb lesz az ügyfél-átvilágítás a szolgáltatók számára

Kálovics Tibor

A pénzügyi és nem pénzügyi szolgáltatók ügyfelei egyszerűbb, postai úton is pótolhatják a hiányzó dokumentumokat a következő adategyeztetés során - közölte a Pénzügyminisztérium.

Fotó: hirtv.hu

A kötelező ügyfél-átvilágítást 2019. június 26-ig kell véghezvinnie a a pénzügyi szolgáltatóknak. Amennyiben ez elmarad, a szolgáltatók kötelesek megtagadni az ügyfél által kezdeményezett ügyleteket. 

A Pénzügyminisztérium hangsúlyozza, hogy a tavaly óta hatályban lévő, a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény kellően hosszú átfutási időszakot biztosít arra, hogy a szolgáltatók pótolják az ügyfelek adatait. 

Olyan esetekről van szó, amikor az üzleti kapcsolat eredeti létesítésekor a teljes körű ügyfél-átvilágítást - személyes találkozás keretében vagy jellemzően külföldi ügyfelek esetében az okiratok hiteles másolatának átvételével - az akkor hatályos rendelkezéseknek megfelelően hiába végezték el, de az új törvényi rendelkezések szerinti valamilyen nyilatkozat, adat vagy okmánymásolat hiányzik ezért szükség van azok pótlására vagy kiegészítésére. 

Ezeknek az adatoknak a pótlására postai úton is lehetőséget biztosítanak az ügyfélkör számára, így az ügyfeleknek nem szükséges megjelenniük személyesen.

A Pénzügyminisztérium és az MNB  figyelmezteti az ügyfeleket, hogy  abban az esetben tartja elfogadhatónak a hiányzó dokumentumok postai beküldését, ha a másolatok megfelelő minőségben készítették, azokon a feltüntetett adatok jól láthatóak, és ezek alapján az ügyfél egyértelműen beazonosítható a korábbi ügyfél-átvilágítással kapcsolatban érintett személlyel. 

https://bankespenzugyek.blogstar.hu/./pages/bankespenzugyek/contents/blog/61791/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?