hirdetés
Blogolj!

A cégek jövőre már csak a cégkapun intézhetik elektronikusan az adóügyeiket

Kálovics Tibor

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal közölte, hogy a gazdálkodó szervezetek jövőre kizárólag a cégkapun keresztül intézhetik adóügyeiket, az egyéni vállalkozók viszont továbbra is használhatják a Központi Ügyfél-regisztrációs Nyilvántartáshoz kapcsolódó tárhelyet. 

Fotó: bacsmegye.hu

A NAV az ügyfeleit már az idei évben is elektronikus kapcsolattartásra kötelezte és ügyintézésre kötelezte a gazdálkodó szervezeteket, de a cégek képviselői az év végéig még használhatták a KÜNY tárhelyeket. 

A NAV közleménye szerint a cégkapu a NAV-val való elektronikus kapcsolattartásra, a bevallások beküldésére, hivatalos dokumentumok letöltésére szolgál, valamint a cégek is ezen a rendszeren keresztül kapják majd meg az adóhivatal küldeményeit. 

A cégkapu felépítése megegyezik az ügyfélkapuéval mivel azonos logikán működik a dokumentumok feltöltése, letöltése és tartós tárba helyezése is. A cégkapun keresztül végezhetőek el a rendszer használatához kapcsolódó beállítások. A cégkapus kommunikáció a hagyományos írásalapú ügyintézés kiváltására szolgál. 

A gazdálkodó szervezeteknek a cégkapu használatához regisztrációra van szükségük, ezt egy szervezet képviseletére jogosult személy kezdeményezheti. 

Az egyéni vállalkozóknál az adóügyek intézésében nem lesz változás, számukra továbbra is az ügyfélkapu szolgál az elektronikus kommunikációra. Ehhez  ügyfélkapus regisztrációra vagy tárhelyszolgáltatást is magában foglaló e-személyi igazolványra van szükség - áll az adóhivatal közleményében. 

A NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. közleménye szerint a cégkapu használatára kötelezett gazdálkodó szervezetek közül már 490 ezren regisztráltak a rendszerbe, a cégkapuból küldött dokumentumok száma pedig a hónap elején elérte az 1,1 milliót. 

Címkék: adóbevallás, NAV
https://bankespenzugyek.blogstar.hu/./pages/bankespenzugyek/contents/blog/63729/pics/lead_800x600.jpg
adóbevallás,NAV
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?