hirdetés
Blogolj!

Már több mint háromszázezren választották a katát

Kálovics Tibor

Varga Mihály pénzügyminiszter az MTI-nek adott tájékoztatásában jelezte, hogy a héten a héten a  kisadózó vállalkozások tételes adóját választó vállalkozók száma átlépte a háromszázezret. 

Fotó: pestisracok.hu

A pénzügyminiszter szerint ez azt jelenti, hogy immáron minden harmadik cég választja ezt a szerinte az EU-ban is példamutatónak számító adózási módot. 

Varga Mihály kiemelte, hogy a katát azért hozták létre, hogy a kormány minél kisebb adókkal segítse a kisvállalkozókat és ennek eredményei immáron versenyképességi szempontból is jelentősnek minősülnek. Varga Mihály úgy véli, hogy a csatlakozási adatok rávilágítanak, hogy a kisebb vállalkozások egyrészt méltányolják a kormány ezen tevékenységét és hajlandóak befizetni az alacsonyabb adót. 

A tárcavezető szerint a kata népszerűsége érthető, hiszen ez a magyar adózás történetének legegyszerűbb és a lehető legnagyobb megtakarítást biztosító adózási formája. 

Azoknak akik igénybe veszik a katát havonta ötvenezer forintot kell befizetniük az államkasszába és így nem kell befizetniük sem a társasági és s a személyi jövedelemadót, valamint a szociális hozzájárulási adót sem. A résztvevők azáltal, hogy a szabályrendszer betartása nem jár különösebb adminisztrációval így nem túl magas anyagi ráfordítással letudhatják adókötelezettségüket. 

A pénzügyminiszter hozzátette, hogy mivel a kormány két évvel ezelőtt emelte a bevételi értékhatárt, így azok a vállalkozások is választhatják ezt az adórendszert amelyeknek bevétele meghaladja a havi egymillió forintot. 

Varga Mihály rögzítette, a kormány a jövőben is segíteni fogja a magyarországi kis- és közepes vállalkozásokat a könnyebb közteherviselési szabályokkal. Kiemelte az ÁFÁ- t érintő mentességi szabály változását. 

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a Pénzügyminisztérium ezen javaslatát akkor jövőre négymillió forinttal, tizenkétmillió forintra emelkedik az áfamentesség felső összeghatára a legkisebb vállalkozásoknál. A miniszter úgy fogalmazott, hogy ez az intézkedés tovább csökkenti a katát választók minimális adóadminisztrációját. 

Címkék: Varga Mihály
https://bankespenzugyek.blogstar.hu/./pages/bankespenzugyek/contents/blog/63818/pics/lead_800x600.jpg
Varga Mihály
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?