hirdetés
Blogolj!

Vizsgálatot indított az MNB a lakástakarékpénztár szerződésekkel kapcsolatban

Kálovics Tibor

Windisch László, az MNB alelnöke az MTI-nek elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Bank a lakástakarék-pénztári törvény módosítása előtti ügyfélrohamról kért adatokat a piaci szereplőktől. Eddig még nem találtak szabálysértést.

Fotó: http://biztositomagazin.hu

Az alelnök azt nyilatkozta, hogy a Magyar Nemzeti Bank adatokat kért be az összes magyarországi lakástakarék-pénztártól, a  betét- és hitelállománnyal kapcsolatban. 

Az adatbekérésnek az az oka, hogy a piaci szereplőknek az új törvény értelmében 30 napjuk van intézni a szerződéseket mivel a törvénymódosítás október 17-én lépett életbe, így az utolsó napokban kötött állomány mára láthatóvá vállt. 

Windisch László jelezte, hogy bár kiugróan magas a szerződéskötések száma, de egyelőre nem találtak szabálytalanul megkötött szerződést. Emlékeztetett, hogy a törvénymódosítás előtt szabályosan megkötött szerződésekre járt az állami támogatás, ám ezután már nincs állami hozzájárulás. 

A módosítás tehát kizárólag a költségvetési támogatásra vonatkozóan rendelkezett, a lakástakarék-pénztári piac működését, e piaci szereplők létét, a szektor biztonságát nem érintette. Mindenképp figyelmet érdemlő az, hogy a törvénymódosítás előtti napokban a lakástakarékok átlagos havi új szerződéseinek sokszorosát kötötték meg – emelte ki nyilatkozatában Windisch László.

Véleménye szerint nem a lakáscél, hanem az állami hozamból való magasabb hozam elérése motiválhatta az utolsó napok ügyfélrohamát. 

Az  MNB felügyeleti és fogyasztóvédelmi alelnöke hangsúlyozta, hogy mindenképpen segíti azt a cél, hogy az államadósság nagyobb része a hazai megtakarítóknál legyen, hogy komoly lakossági megtakarítási potenciál keresi a magasabb hozamú, de kellően biztonságos befektetési formákat. Ez egyben javíthatja Magyarország pénzügyi stabilitását is. 

https://bankespenzugyek.blogstar.hu/./pages/bankespenzugyek/contents/blog/64082/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?