hirdetés
Blogolj!

Jó választással kifizetődő lehet bankszámlát váltani

Kálovics Tibor

Gion Gábor pénzügypolitikáért felelős államtitkár szerint tudatos pénzügyi döntésekkel a banki költségeken akár több tízezer forint is megspórolható és az egyszerűsített bankszámlaváltásnak köszönhetően az ügyintézés is egyre egyszerűbbé vállt. 

Fotó: bankszamlavalto.hu

Az államtitkár az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy sokakat az tart vissza a bankszámlaváltástól, hogy szerintük túl bonyolult az ügyintézés. Az "egyablakos" bankváltás azonban éppen ezt a folyamatot igyekszik egyszerűsíteni. Az új banknál ugyanis innentől kezdve úgy is lehet számlát nyitni, hogy a korábbi pénzintézetben meg sem kell jelennie az előző számla lezárásához. 

A magyar pénzintézetek több mint 10,5 millió bankszámlát vezetnek, ezek közül majdnem 9,5 millió magánszemélyeké. Gion Gábor úgy véli, hogy a bankszámlacsomagok felülvizsgálatára az év vége remek alkalomnak minősül.  A számlacsomag kiválasztásában szerinte segítség lehet az MNB bankszámlaválasztó programja. 

Gion Gábor kiemelte, hogy az egyablakos bankváltás miatt az adminisztrációval töltött idő jelentősen csökkenhet. Az eljárás során  számlaváltást számlaváltási meghatalmazással kell kezdeményezni az új számlavezető banknál írásban.A kiválasztott bank két munkanapon belül köteles felkeresni a számlavezetőt arra, hogy az új adatait átadja. Emiatt az új bank elintézi a csoportos beszedési megbízások, állandó átutalási megbízások áthozatalát az előző pénzintézettől  a beszedők és a számlára ismétlődő átutalást teljesítő felek tájékoztatását az új bankszámláról,valamint az ügyfél kérése esetén a korábbi számla lezárását is.

Jogszabály garantálja a bankváltás gyors lebonyolítását és minden hitelintézetnek kötelessége tizenkét munkanapon belül átállnia. A rendelet szerint egy banknak nincs joga megnehezíteni az ügyfél távozását az adott pénzintézettől. - emelte ki az államtitkár. 

Az államtitkár szerint bankszámlaváltáskor nemcsak azért érdemes ezt az egyablakos módszert választani, mert gyors és egyszerű, hanem azért is, mert költségtakarékos. Kiemelte, hogy  a korábbi számlavezető bank nem számíthat fel díjat vagy költséget az adatszolgáltatásért. Egyéb esetekben az új pénzintézet kizárólag a ráfordítás arányával arányos díjat állapíthat meg. 

https://bankespenzugyek.blogstar.hu/./pages/bankespenzugyek/contents/blog/66406/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?