Blogolj!

Szilveszterig lehet választani a kedvező adózási módok közül

Kálovics Tibor

A Pénzügyminisztérium közleményben hívta fel a figyelmet, hogy a három, vállalkozásoknak adómegtakarítást eredményező adózási mód választásának határideje december 31-én lejár. 

Fotó: szabolcsihir.hu

A közlemény szerint a kormány több olyan speciális formát is csökkent, amely jövőre még kedvezőbb lesz az adócsökkentés politikájának köszönhetően. 

Az általános forgalmi adóban az alanyi menetességet az óév utolsó napjáig lehet választani. Mivel az áfamentesség bevételi határa jövőre 12 millió forintra nő így a PM várakozásai szerint akár több tízezer vállalkozóval is nőhet az adómentesek tábora. Az alanyi mentesség egy évre választható, aki azonban élni akar ezzel a lehetőséggel annak ezt jeleznie kell az adóhivatal felé december 31-ig. 

A kata vagyis a kisadózók tételes adója valamint a kiva (kisvállalati adó) szintén december 31-ig választható amennyiben a vállalkozó ezekkel a kedvezőbb módokon szeretne adózni. Ezt szintén december 31-én éjfélig kell lenyilatkozni a NAV számára. 

A közleményben figyelmeztetnek, hogy  a még az idén katát választók a teljes 2019-es évben így adózhatnak, viszont annak, aki majd csak jövőre választja ezt az adózási módot , a bejelentkezés hónapjának utolsó napjáig egy külön - azt az időszakot felölelő és az eredeti adózási módjának megfelelő bevallást is el kell majd készítenie.

A Pénzügyminisztérium szerint a kiva választásával a cégek több mint 80 százaléka jobban járna, mivel legalább 10 százalékot tudna spórolni a közterhein. Hozzátették - a belépési határ jövőre ötszázmillióról egymilliárdra nő a kva-val kapcsolatban. 

A közleményben hangsúlyozzák, hogy a 2018-as zárás miatt holnapig célszerű dönteni, ugyanis azok a cégek amelyek kva alanyisággal kezdik 2019-et egy új üzleti évet is kezdenek egyúttal. 

Az új, kedvező adózási módok bejelentésére szolgáló nyomtatványok a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapjáról (www.nav.gov.hu) tölthetőek le, a 18T101 adatlap kivételével (amelyet postai úton vagy személyesen lehet beadni) elektronikusan is leadhatóak. 

https://bankespenzugyek.blogstar.hu/./pages/bankespenzugyek/contents/blog/66974/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?