hirdetés
Blogolj!

Pest megyében a legnépszerűbb a CSOK

Kálovics Tibor

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért vizsgálatából kiderül, hogy Pest megyében és Budapesten, a legkevesebben pedig Nógrád, Tolna és Zala megyékben igényelték a CSOK-ot vagyis a Család Otthonteremtési Kedvezményt. 

Fotó: csalad.hu

A programról amely folyamatosan bővül, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért készített elemzést. Az elemzés a Magyar Államkincstár adatai alapján készült és a 2016. január 1. és 2018. május 31. közti szerződéskötésekre vonatkozik. Ez összesen 58235 szerződést jelent. 

A CSOK már a 12 hetes várandóságot meghaladott magzatok és a jövőben vállalt gyermekek után igényelhető. A vissza nem térítendő támogatást a házaspárok, a fiatal házaspárok, élettársak vehetik igénybe, de a rendelet az egyedülállókat sem zárja ki. Új lakások vásárlására vagy építésére, illetve a használt lakás vásárlására, vagy lakásbővítésre felhasználható támogatás akkor igényelhető új éakás vásárlására vagy építésére illetve használt lakás bővítésére, ha a gyermek még nem töltötte be 25. életévét. 

Az adatok vizsgálata után kiderült, hogy a CSOK-ot leginkább Közép-Magyarországon vagyis a fővárosban, Pest Megyében veszik igénybe a legtöbben, de sokan élnek a lehetőséggel Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is. A legkevesebb szerződést Zala, Tolna illetve Nógrád megyében kötötték. A szerződést megkötők átlagéletkora 36 év míg az első szerződések megkötésére átlagosan 31-40 év között kerül sor. 

Az adatokból leszűrhető, hogy a legtöbben leginkább használt lakás vásárlására kötnek szerződést. Az igénylők többsége ugyanolyan típusú településen lévő ingatlanra kíván szerződést kötni mint amilyenen a szerződés aláírásának időpontjában lakik. A vidékiek esetében az egyezés 90 százalék, míg a fővárosiaknál ez 66 százalékot jelent. 

Az összes szerződés 11,5 százalékát egyszülős családok kötik, a nagycsaládosok aránya 25,4 százalék. Azoknak akik igénybe veszik a CSOK-ot a 90 százalékának már van gyermeke. A szerződéskötők 35 százaléka újabb gyermek vállalása miatt kötött szerződést. 

https://bankespenzugyek.blogstar.hu/./pages/bankespenzugyek/contents/blog/67843/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?