hirdetés
Blogolj!

Jövő héten a Fitch Ratings vizsgálja Magyarországot

Kálovics Tibor

A Standard & Poor`s  pénteki felminősítését követően jövőhéten a Fitch Ratings vizsgálja Magyarország adósságbesorolását. Szakértők szerint elképzelhető az újabb felminősítés. 

Fotó: fitchratings.com

Magyarország vizsgálatára a Fitch menetrendje szerint február 22-én, pénteken kerül majd sor. A három nagy hitelminősítő idén összesen hat alkalommal vizsgálja hazánk adósságbesorolását, a Fitch második vizsgálatára augusztus 16-án kerül sor. Ugyanezen a napon vizsgálja a magyar helyzetet az S&P is. 

A Standard & Poor`s minősítési részlege (S&P Global Ratings) pénteken egy fokozattal javította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államdósság-kötelezettségek besorolását  amely így most "BBB/A-2" kategóriájú. A lépést a magyar gazdaság külső fizetési pozíciójával és jó  növekedési kilátásaival indokolta. Ez a legjobb adósosztályzat amely hazánkra érvényben van a három nagy hitelminősítőt illetően. 

A Bank of America-Merrill Lynch globális pénzügyi szolgáltató kutatási részlege arról számolt, hogy a Fitch is felminősítheti az országot "BBB mínusz" osztályzatról "BBB"-re. A Fitch a lehetséges felminősítésről szintén említést tett a nemrég összeállított helyzetértékelésében. 

A cég szerint a régióban Magyarország pozitív kilátással rendelkezik 2017 óta és idén már döntésre jutnak azzal, hogy ez megéri-e a felminősítést. 

A harmadik nagy hitelminősítő a Moody`s Investors Service jelenleg "Baa3"-as osztályzattal tartja nyilván Magyarországot ez hasonló a Fitch Ratings besorolásához. A Moody`s május 3-án majd október 25-én vizsgálja felül Magyarország jelenlegi helyzetét. 

A Moody`s tanulmánya szerint  a cég által vizsgált nyolc keleti EU-tagállam, köztük Magyarország GDP-je a várható gazdasági lassulás ellenére az idén is az EU-átlagot meghaladó mértékben növekedhet majd. A cég 3,4 százalékos bővülést vár hazánktól a nemzeti összterméket illetően. 

https://bankespenzugyek.blogstar.hu/./pages/bankespenzugyek/contents/blog/69037/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?