Blogolj!

Újabb elismerés: Felminősítette Magyarországot a Fitch Ratings


Egy fokozattal javította a magyar államadósság-kötelezettségek besorolását a Fitch Ratings, többek között  a magyar külső adósságpozíció gyors javulásával indokolva a lépést.

fotó: hurriyetdailynews.com

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy egy fokozattal "BBB"-re javítottaa devizában és forintban fennálló hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az eddigi "BBB mínusz"-ról.

Az új osztályzat kilátása stabil. Egy héten belül ez a magyar szuverén adósságkötelezettségek második felminősítése. Múlt pénteken a Standard & Poor`s pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) szintén egy fokozattal "BBB/A-2"-re javítottaa hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi "BBB mínusz/A-3"-ról.

A Fitch és az S&P lépése nyomán a három piacvezető globális hitelminősítő közül jelenleg már csak a Moody`s Investors Service tartja nyilván Magyarországot a befektetési ajánlású kategória alapszintjén, "Baa3" besorolással.

A Fitch Ratings indoklása szerint a magyar államadós-besorolások felminősítésének egyik jelentős tényezője Magyarország külső adóssághelyzetének gyors javulása.

A döntést azzal indokolta a hitelminősítő, hogy saját számítási módszere alapján a hazai össztermékhez (GDP) mért nettó külső magyar adósságráta a 2013-2017-es időszak 34,4 százalékos átlagáról tavalyig 10,2 százalékra csökkent.

A Fitch megjegyzi, hogy a listáján hasonló besorolással szereplő szuverén adósok nettó külső adósságrátájának mediánértéke jelenleg 7,8 százalék.

A hitelminősítő szerint a magyar külső nettó adósságráta csökkenésének fő okai között van a folyómérleg-egyenleg folyamatos - jóllehet most már szűkülő - többlete, a stabil külföldi működőtőke-beáramlás, valamint az Európai Uniótól érkező folyósítások.

Elemzők szerint indokolt volt az újabb felminősítés

Elemzők szerint indokolt és várható volt Magyarország újabb felminősítése, miután a Fitch Ratings pénteken este javította Magyarország államadós-besorolását.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a pénteki Fitch hitelminősítésre úgy reagált:

"indokolt és várható volt az újabb felminősítés, hasonlóan az S&P múlt heti döntéséhez, de már korábban is sor kerülhetett volna rá."

Az elemző szerinta hazai bankrendszer helyzete és kilátásai határozottan javultak az utóbbi években. A hitelezés érdemben gyorsult, a vállalati hitelállomány már számottevően bővül, a bankok forrásellátottsága bőséges, mivel a betétállomány messze meghaladja a hitelállományt. 

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője hangsúlyozta: a Standard and Poor`s (S&P) múlt heti felminősítését követően a londoni székhelyű Fitch Ratings is hasonló lépés mellett döntött, a

"pozitív döntést a kedvező makrogazdasági pálya és a csökkenő pénzügyi sérülékenység magyarázza. Magyarországon évek óta tart a kiegyensúlyozott szerkezetű és gyors gazdasági növekedés, alacsony az államháztartási hiány, többletet mutat a folyó fizetési mérleg és mérsékelt az infláció."

Mindeközben csökken az államadósság GDP-hez mért aránya, az államadósság finanszírozásában egyre kevésbé kiszolgáltatott az ország a külföldi szereplőknek. Ezekben a folyamatokban rövid távon nem várható negatív fordulat és így jó esélye van annak, hogy a következő időszakban további felminősítések következzenek - jelezte Török Zoltán.

https://bankespenzugyek.blogstar.hu/./pages/bankespenzugyek/contents/blog/69267/pics/lead_800x600.jpg
felminősítés,Fitch Ratings
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?