Blogolj!

Egyre népszerűbb a csoportos adózás

Kálovics Tibor

Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár tájékoztatta az MTI-t, hogy több mint ezer cég döntött úgy, hogy az idei évtől áttér a csoportos társasági adózásra. Ez összesen 15 milliárd forint megtakarítást is jelenthet a cégek számára. 

Fotó: napi.hu

Az államtitkár elmondta, hogy az új szabályok amellett, hogy növelik országunk versenyképességét, több külföldi befektetőt is vonzhatnak hazánkba. Úgy véli, tavaly szeptemberben az első Adó-Tanácskozás legnagyobb vívmánya az volt, hogy a csoportos társasági adózás szabályait nemzetközi szinten is sikerült versenyképessé tenni. 

Izer Norbert szerint a magyar szabályozás, amelyet a legjelentősebb piaci szereplők közreműködésével készítettek elő tovább növelheti az ország befektetési célponttá válását valamint adómegtakarítást hozhat az érintetteknek. A számítások alapján a csoportos társasági adózással a cégek összesen akár 15 milliárd forintot is megtakaríthatnak. 

Az államtitkár tájékoztatása szerint több mint 200 csoport nyújtotta be kérelmét az adóhivatalhoz az év végén. Az új adózási forma szinte minden ágazat érdeklődését felkeltette. A csoportos adózás leginkább az ingatlanszektor szereplői között népszerű, de jelentkeztek a pénzügyi, az építőipari, a kereskedelmi, az energetikai és a növénytermesztési ágazatból is.

Izer Norbert elmondta, hogy a kérelmezők többsége már az új szabályok szerint teljesítheti az adókötelezettségeit, negyvenöt kérelem pedig jelenleg is elbírálás alatt van. Az adóhivatal kisebb hibák esetén nem utasítja el a kérelmet, hanem felhívja a hibákra a figyelmet így segítve az adózókat. 

Az államtitkár tájékoztatott arról is, hogy március 12-én összehívja a Pénzügyminisztérium az adószakma képviselőit. A második Adó-Tanácskozás témája a nemzetközi adózás lesz. 

https://bankespenzugyek.blogstar.hu/./pages/bankespenzugyek/contents/blog/69996/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?