Blogolj!

Bedőlt az NHB Bank

Dorogi László

A Magyar Nemzeti Bank visszavonta Szemerey Tamás bankjának tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A piacon jelentéktelennek számító hitelintézet három hónapja került súlyos likviditási válságba.

Fotó: forbes.hu

Megtörtént az, amire egyébként is lehetett számítani, a rendkívül kis piaci súllyal rendelkező és likviditási válságba került Növekedési Hitel Banknak végleg befellegzett. Igaz, a hitelintézet a piaci szereplők számára soha nem is tűnt életképesnek, részben rendkívül kicsi mérete, részben zavaros növekedési elképzelései és baráti hitelezései miatt - írja az Index.

A betéteseket az Országos Betétbiztosítási Alap maximum 31,4 millió forintig - 100 ezer euróig - kártalanítja, végelszámolónak pedig a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft-t nevezte ki a Magyar Nemzeti Bank. Azok a betétesek, akik a 100 ezer eurónak megfelelői forint összeget meghaladó, vagy az OBA által nem biztosított betétköveteléssel rendelkeznek, az OBA által ki nem fizetett betétrészre a hamarosan meginduló végelszámolási eljárásban hitelezői igénybejelentést tehetnek, de a betéteseknek a kártalanítás érdekében nem kell igénybejelentést tenniük.

Az MNB azzal indokolta döntését, hogy a hitelintézetnek nem sikerült megfelelően, tartósan orvosolnia a likviditási válsághelyzetét, továbbá sem az üzleti modell jelentős átalakítása, sem a mindenkori fizetőképesség terén nem tettek olyan érdemi lépéseket, amelyek hosszú távon biztosították volna életképességüket. Az NHB Bank részesedése a magyar hitelintézeti szektor összesített mérlegfőösszegének mindössze 0,2 százalékát tette ki, likviditási és tőkehelyzete semmilyen módon nem fenyegette a magyar pénzügyi közvetítőszektor stabilitását - jelezte az MNB.

https://bankespenzugyek.blogstar.hu/./pages/bankespenzugyek/contents/blog/70289/pics/lead_800x600.jpg
a digitális bankszolgáltatások fejlesztése,NHB Bank,végelszámolás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?