Blogolj!

Egyesülhet a két legnagyobb német bank

Kálovics Tibor

Hivatalos tárgyalásokat kezd Németország két legnagyobb hitelintézete a Deutche Bank és a Commerzbank az egyesüléssel kapcsolatban. 

Fotó: wsj.com/

A Deutche Bank igazgatótanácsának elnöke Christian Sewing közleményében jelezte, hogy hónapok óta terjednek a hírek arról, hogy összeolvad a két bank és ezért a helyzetet tisztázniuk kell. Úgy véli, hogy a commerzbankkal stratégiai lehetőségek vizsgálata keretében folytatnak tárgyalásokat. 

Hozzátette, hogy a tapasztalatok azt mutatják, hogy számos gazdasági és technikai ok szólhat egy ilyen lépés ellen.A Commerzbank képviselői szintén hangsúlyozták, hogy a tárgyalás még nem jelenti azt, hogy a két bank egyesülni is fog. 2016-ban már tárgyaltak az esetleges fúzióról, ám akkor úgy döntöttek, hogy külön-külön folytatják le a szerkezetátalakítást.

Az egyesüléssel mintegy 2000 milliárd euró (640 ezer milliárd forint) mérlegösszeggel 38 millió magán-, és vállalati ügyféllel és 133 ezer munkatárssal rendelkező bank jönne létre amely a francia BNP Paribas után a második legnagyobb lenne az európai piacon. 

A szövetségi pénzügyminisztérium jelezte, hogy tudomásul veszik a tárgyalások megkezdését és tartani fogják a bankokkal a a kapcsolatot. Sajtóinformációk alapján a tárca sürgetni próbálja az egyezkedéseket, hogy a megállapodás az EP-választás (május 26) előtt megszülessen. 

A minisztérium államtitkára Jörg Kukies az elmúlt évben közel 20 alkalommal tárgyalt a Deutche Bank képviselőivel. A folyamatot a Commerzbanknál a válság révén felhalmozott 15 százalékos állami tulajdonrész miatt is ösztönözheti a minisztérium. 

A német kormány szerint az egyesülésre azért is szükség van, hogy a piacon egy globális méretű tevékenységekre is alkalmas nemzeti bank jelenjen meg amely a globális beágyazottságú német cégek megbízható finanszírozója lehet. 

https://bankespenzugyek.blogstar.hu/./pages/bankespenzugyek/contents/blog/70338/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?