Blogolj!

Ellenszavazat nélkül döntött a monetáris tanács az alapkamat tartásáról

Kálovics Tibor

Ellenszavazat nélkül döntöttek a monetáris tanács tagjai az egynapos és az egyhetes jegybanki fedezett hitel kamatlábának 0,90 százalékon tartásáról, valamint az egynapos jegybanki betét kamatának 10 bázispontos emeléséről mínusz 0,05 százalékra.

Fotó: napi.hu

A Magyar Nemzeti Bank honlapján szerdán megjelent közlemény szerint az MNB Monetáris Tanácsa ezzel a lépéssel az árstabilitás fenntartását igyekszik biztosítani. 

A közleményben leírták, hogy az infláció alakulását meghatározó tényezőkben jelenleg egyfajta kettősség figyelhető meg. Az élénk kereslet emeli, a romló külső konjunktúra viszont fékezi az áremelkedés ütemét. Ennek az árstabilitásra gyakorolt hatásait a tanács a montáris tanács 5-8 negyedéves horizontján fogják értékelni. 

Az Inflációs jelentés áttekintését követően a monetáris tanács megvitatta a monetáris politikai döntés részleteit. A tanácstagok közül ktöbben is kiemelték, hogy  éves fogyasztóiár-index 2018 közepe óta folyamatosan 3 százalék körül ingadozik valamint az adószűr maginfláció az év elején 3 százalékra emelkedett. Ez azt jelenti, hogy az MNB elérte az inflációs céljait és innentől az árstabilitás fenntartására kell fókuszálni. Emiatt a montáris kondíciókat módosítása indokolttá vált márciusban. 

A közlemény szerint a tanácstagok rámutattak, hogy az infflációs kilátásokat meghatározó makrogazdasági környezet változott és az inflációs kilátásokat jelenleg kétirányú kockázat övezi. A romló külső konjunktúra dezinflációs hatása az év közepétől egyre meghatározóbb lehet. A tanácstagok egyetértenek, hogy jelenleg nem határozható meg egyértelmű előretekintő iránymutatás a környezet bizonytalansága miatt. 

A tanácstagok hangsúlyozták, hogy a monetáris politika egyedi döntések sorozataként alakul majd a jövőben. Egybehangzóan érveltek amellett, hogy a monetáris politika meghatározása  során az Inflációs jelentés átfogó előrejelzéseire is támaszkodni fognak. 

A közleményben hangsúlyozták, hogy az árstabilitás  fenntartása érdekében szükséges volt az egynapos kamatot 10 bázisponttal - mínusz 0,05 százalékra emelje, míg az alapkamatot, az egynapos és az egyhetes jegybanki fedezett hitel kamatát változatlanul, 0,9 százalékon tartotta a monetáris tanács. A tanács a második negyedévre megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát 100 milliárd forinttal, legalább 300-500 milliárd forintra mérsékelte.

Döntés született arról is, hogy a tanács 2019. július 1-jén 300 milliárd forintos keretösszeggel elindítja a vállalati kötvényvásárlási programját, így javítva a politikai transzmissziót. 

A növekedési kötvényprogrammal a tanács célja a hazai vállalati szektor diverzifikálásának segítése. A program keretében a jegybank a pénzügyi vállalkozások által kibocsátott jó minőségű kötvényeket vásárol. 

A program bevezetésének szempontjait és a legfontosabb jellemzőit az MNB háttéranyag formájában publikálja, a részletes feltételeket tartalmazó terméktájékoztatót 2019 április végéig teszi közzé - derül ki a Magyar Nemzeti Bank közleményéből. 

https://bankespenzugyek.blogstar.hu/./pages/bankespenzugyek/contents/blog/71296/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?