Blogolj!

Egyre többen választják a SZÉP-kártyát

Kálovics Tibor

Egy, az MTI-hez eljuttatott felmérésből kiderült, hogy a SZÉP-kártya valamint a pénzkifizetés teszi ki a cafeteria-juttatások 94 százalékát.

fotó: veszpreminfo.hu

 

A SZÉP-kártya tavaly még a cafeteria-juttatások 38 százalékát tette ki, ez a szám idén 54 százalékra nőtt. A teljes juttatásokat tekintve a vendéglátás alszámla a legnépszerűbb 30 százalékkal. A növekedés azért is várható volt, mert a legnépszerűbb elemek közül a SZÉP kártya adómentes maradt. 

Az azonnal elkölthető elemek helyét a pénzkifizetés váltotta fel, ez a cafeteria-érték 40 százalékát képviseli. Ennek népszerűsége azzal magyarázható, hogy az alacsonyabb keresetű munkavállalók preferálják az üdülési juttatással szemben. 

A pénzkifizetés adózása már nem tér el a munkabérétől de a cégek mindegyike fenntartotta ezt a lehetőséget, egy részük pedig a többlet adóteher kifizetését is átvállalta. Ennek az is az egyik oka, hogy a béren kívüli juttatások motivációs jelleggel bírnak. 

A felmérést végző BDO Magyarország adatai szerint az alapbérbe épített cafeteria-elem megemelte volna egy sor bérhez kötődő juttatásnak, például a túlóradíjnak is az összegét.

A változásokkal a hosszabb távú megtakarítást ösztöntő önkéntes pénztárak veszítettek. Tavaly az önkéntes nyugdíj-, illetve egészségpénztárakba átutalható támogatások együttesen 13 százalékot tettek ki a cafeteria-juttatásokból, addig ez idén már csak 3 százalék. 

Címkék: bérek
https://bankespenzugyek.blogstar.hu/./pages/bankespenzugyek/contents/blog/71754/pics/lead_800x600.jpg
bérek
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?