Blogolj!

Lehet, hogy ön is tízezreket hagy veszni?

Dorogi László

Vészesen közelít az adóbevallás benyújtásának május 20-i határideje. Még mindig nem késő átnézni és elfogadni a NAV által összeállított szja-bevallás tervezeteket, de van néhány fontos dolog, amire nem árt odafigyelni.

Fotó: portfolio.hu

Azt például tudták, hogy igénybe lehet venni egészségügyi problémával kapcsolatos adókedvezményt, amelynek mértéke éves szinten akár a 80 ezer forintot is meghaladhatja? Ha nem, semmi gond, nincsenek egyedül, ugyanis ezt a lehetőséget évek óta biztosítja az szja törvény, de sokan még mindig nem élnek vele - derül ki a Deloitte tanácsadó cég MTI-hez eljuttatott közleményéből.

Kövesdy Zoltán, a Deloitte adóosztályának menedzsere szerint ennek az az oka, hogy azok, akik igénybe vehetnék az adókedvezmény ezen formáját, nem rendelkeznek a szükséges orvosi papírokkal, igazolásokkal, mivel alapvetően nem ismerik az adókedvezmény igénybevételére vonatkozó szabályokat. Ezen túl ráadásul a jogszabály megfogalmazása is félrevezető lehet, mert súlyos fogyatékosság jogcímen igényelhető ez a fajta adókedvezmény, viszont a kedvezményre jogosító egészségügyi problémák között számos olyan is található, amelyek komoly nehézségeket okozhatnak, de a mindennapos szóhasználatban nem feltétlenül tekintjük "súlyos fogyatékosságnak". Ilyen például a laktózintolerancia is, hogy csak egy példát mondjunk.

A Deloitte arra is felhívja az adózók figyelmét, hogy a nemzetközi társaságoknál dolgozó munkavállalók sokszor elfelejtik, hogy a globális részvényalapú juttatási rendszerekből külföldről származó jövedelmük egy része is lehet munkaviszonyból származóként adózó jövedelem. Ingyenes részvényjuttatás esetében például a részvény piaci értéke a megszerzés időpontjában munkaviszonyból származó jövedelemnek minősül, és árfolyamnyereséget (ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelmet) csak ezt követően lehet rajta realizálni. Részvényopciók esetében az opció lehívásakor ("exercise") szintén munkaviszonyból származó jövedelmet lehet realizálni.

Ha valaki olyan külföldi befektetésekkel is rendelkezik, amelyekből 2018-ban külföldi forrású jövedelmet, például kamatot vagy osztalékot szerzett, érdemes ezek helyes bevallására és a kapcsolódó adófizetési kötelezettségek rendezésére kiemelt figyelmet fordítania, különös tekintettel arra, hogy a közelmúltban élesedett automatikus információcsere szabályozás alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a külföldi adóhatóságoktól közvetlenül is megkapja majd az ilyen jövedelmekre vonatkozó adatokat.

Ausztria tekintetében például megszűnt az automatikus kamatadólevonás, az osztrák bankok magyar ügyfelei a betéteik utáni kamatjövedelmüket és az arra jutó adót Magyarországon kötelesek bevallani és megfizetni. Amennyiben valaki nem nyilatkozott magyar illetőségéről az osztrák banknak, felmerülhet a kint esetlegesen levont osztrák adó visszaigénylésének kérdése is - mutat rá Baranyi Gábor, a Deloitte adóosztályának igazgatója.

Fontos odafigyelni arra is, hogy az airbnb-n, illetve hasonló fizetővendéglátóhely-szolgáltatáson keresztül kiadott ingatlanok után a szálláshely-szolgáltatásra vonatkozó szabályok szerint kell adózni. Egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemély esetén például a tételes átalányadózás összege szobánként 38 400 forint, melyet akkor is meg kell fizetni negyedéves bontásban, ha a tételes átalányadózást választó adózó nem folytatja ezt a tevékenységet az adott év egészében, csak néhány hónapban fogad vendégeket. Ellenkező esetben tételes nyilvántartási kötelezettség mellett, az általános szabályok szerint, az önálló tevékenységre vonatkozó szabályoknak megfelelően adózik a jövedelem, adóelőleg-fizetési kötelezettség mellett.

A bitcoin és más kriptovaluták, valamint a blockchain technológián alapuló befektetési lehetőségek is tartogatnak adózási kérdéseket. A kriptovaluta bányászat és a kapcsolódó befektetési tevékenységek adókötelezettségére vonatkozó szabályok és gyakorlat még nem kiforrottak. A hatóság tételes jogszabályi rendelkezések hiányában kialakított álláspontja alapján a kriptovalutákat érintő gazdasági tevékenységek (például a kereskedelem vagy bizonyos esetekben a bányászat) jellemzően a legmagasabb adóterhelés alá eshetnek, mint egyéb jövedelmet keletkeztető tevékenységek, közel 30 százalékos teljes adókötelezettséggel - ismerteti a Deloitte.

(Forrás: MTI)

https://bankespenzugyek.blogstar.hu/./pages/bankespenzugyek/contents/blog/72744/pics/lead_800x600.jpg
adóbevallás,adózás,NAV,személyi jövedelemadó-bevallás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?