Blogolj!

Mintegy 33 milliárd forint összegű adókedvezmény vehető igénybe

Kálovics Tibor

Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár tájékoztatása szerint idén több mint 800 ezer magánszemély vehet igénybe csaknem 33 milliárd forint összegű adókedvezményt.

Fotó: piacesprofit.hu

Az államtitkár tájékoztatása szerint az önkéntes pénztári adókedvezményeket igénybevevők száma 90 ezerrel nőtt. Véleménye szerint ez a pénzügyi és adótudatosság egyre erőteljesebb elterjedésének is köszönhette. Kiemelte, hogy az érintettek idén 32,6 milliárd forint adót spórolhatnak meg. Ez ötmilliárd forintos növekedés a tavalyi évhez képest. 

Izer Norbert szerint az adóhivatal az érintettek válláról veszi le a terhet a rendelkezések előre kitöltésével. Véleménye szerint a magyar e-szja-rendszer abban is egyedülálló, hogy a pénztár számlaszámát is tartalmazza az adóbevallási tervezet.

Emlékeztetett, hogy a bevallási határidő hétfőn jár le. A legtöbb adózónak külön teendő nélkül május 20-án érvényessé válik az a bevallás, de az adókedvezményt érvényesítőknek mindenképpen át kell nézniük a bevallást. 

Izer Norbert ismertetése szerint a pénztártagoknak csak el kell fogadniuk a tervezetet (mert abban minden előzőévi jövedelme benne van.), közel 100 ezer, két vagy több pénztárba befizető magánszemélynek ellenben döntenie kell arról, hogyan osztja meg az adókedvezmény összegét. A NAV erre külön felhívja a figyelmet. 

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a nyugdíjcélú befizetések után igénybe vehető a kedvezmény amely a befizetések 20 százaléka, de maximum 150 ezer forint lehet évente.  Ha valaki több nyugdíjcélú megtakarítással rendelkezik, (NYESZ, nyugdíjbiztosítás és önkéntes nyugdíjpénztár), akkor az adókedvezmény éves korlátja még magasabb: 280 ezer forint - részletezte. 

Izer Norbert arra is kitért, hogy a kedvezmény kezelésének ezen módja az öngondoskodást segíti. Az adóból visszajáró összeget az adóhivatal közvetlenül a pénztárnak utalja és így növekszik az időskori megtakarítások összege.

https://bankespenzugyek.blogstar.hu/./pages/bankespenzugyek/contents/blog/73091/pics/lead_800x600.jpg
adókedvezmény,nyugdíjak
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?