Blogolj!

Javította Horvátország besorolását a Fitch Ratings

Kálovics Tibor

A Fitch Ratings visszaemelte Horvátországot a befektetésre ajánlott államadós-besorolási kategóriába. A döntést a folyamatosan javuló költségvetési teljesítménnyel indokolta a hitelminősítő.

A hitelminősítő péntek éjjel jelentette be, hogy a  hosszú futamú horvát szuverén devizaadósság-kötelezettségek osztályzatát BB+ osztályzatról BBB- -ra javítja. Ez az osztályzat a befektetési ajánlatú sáv alapszintjének számít. A Fitch továbbá meghagyta a felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást az államadós osztályzaton.  

A hitelminősítő kiemelte, hogy a horvát költségvetés harmadik éve túlteljesített, az államhátartási egyenleg pedig a GDP 0,2 százalékának megfelelő többletben zárt. A hitelminősítő előrejelzése 0,2 százalékos deficitre számított. A jelenlegi várakozás szerint középtávon ez a gazdasági dinamika megmaradhat. 

A Fitch Ratings kiemeli, hogy  horvát kormány az idei harmadik negyedévben  kérni fogja az ERM-2 átváltási mechanizmusba való felvételét, amely a későbbi euróövezeti csatlakozás előfeltétele.

A cég az idei évre  0,3 százalékos GDP-arányos költségvetési többletet vár . A prognózis szerint  A hitelminősítő kiemeli ugyanakkor, hogy a besorolási listáján "BBB" osztályzattal szereplő szuverén adósok államháztartási egyenlegének 2019-2020-ra várható mediánértéke mínusz 2,8 százalék.

A Fitch várakozása szerint a folyamatos államháztartási töbleteknek köszönhetően a horvát államadósság-ráta évente 3 százalékpont körül csökken és 2020-ra a GDP 68,6 százalékára süllyed. A cég 2020-ra 2,4 százalékos éves átlagnövekedéssel számol a horvát gazdaságban,

Címkék: Fitch Ratings
https://bankespenzugyek.blogstar.hu/./pages/bankespenzugyek/contents/blog/74099/pics/lead_800x600.png
Fitch Ratings
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?