Blogolj!

Még kétmillió bankszámla adati hiányosok a PM szerzint

Kálovics Tibor

A Pénzügyminisztérium szombati közleménye szerint június 26-ig pótolhatók  a pénzintézeteknél, biztosítóknál a hiányzó ügyféladatok a számlákon. A közlemény szerint mintegy kétmillió bakszámla tulajdonos azonosítatlan jelenleg. 

Fotó: mkb.hu

Minél előbb érdemes az azonosítást elvégezni mert, amennyiben ez nem történik meg, úgy június 27-től a bankok, takarékszövetkezetek és egyéb intézmények nem teljesíthetik az érintett vállalati vagy lakossági ügyfelek megbízását. 

A Pénzügyminisztérium a közleményében emlékeztet, hogy a pénzmosás illetve a terrorizmus finanszírozásának elkerülése miatt június 26-ig teljeskörű átvilágítással kell rendelkezniük a az ügyfelekről. A pénzintézeteknek az adategyeztetésre két évük volt. A tárca hangoztatja, hogy a bankoknak is fontos, hogy tájékoztassák eddig el nem ért ügyfeleiket. 

A magánszemélyek közül azokat érinti az adategyeztetés akik 2017. júniusa előtt létesítették a bankkapcsolatukat és a hitelintézetben nem másolták le személyazonosságukat és lakcímüket igazoló okmányaikat, esetleg nem rendelkezik minden szükséges személyi adatukkal, illetve nem töltöttek ki nyilatkozatot arról, hogy kiemelt közszereplőnek számítanak-e.

Jogi személynek minősülő  vállalati és egyéb szervezeti ügyfelek esetén nyilatkozni kell a szervezet tényleges tulajdonosáról, valamint a kiemelt közszereplői státuszról. 

Az azonosítás nem túl bonyolult és akár otthonról is elvégezhető, a még hiányzó szükséges okmánymásolatok ugyanis postán  is elvégezhető., valamint több hitelintézetnél az ügyintézővel való videókapcsolat útján is lehetőség van.  A nyilatkozatok az arra alkalmas netbanki csatornán keresztül is megtehetők, továbbá beküldhetők e-mailen.

A közlemény szerint lehetőségekről a szolgáltatók honlapjain, telefonos ügyfélszolgálatain kérhető további információ. 

https://bankespenzugyek.blogstar.hu/./pages/bankespenzugyek/contents/blog/74203/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?