817-re nőtt a fertőzöttek száma hazánkban
Elhunyt újabb 9 idős, krónikus beteg is, amivel 47-re nőtt a halálos áldozatok száma.
Blogolj!

Szakértők szerint várható volt, hogy nem változik Magyarország besorolása

Kálovics Tibor

Magyarország hitelminősítési kategóriáján sem a  Fitch Ratings, sem a Standard & Poor`s nem változtatott. Az MTI által megkérdezett elemzők szerint ez azért sem volt várható, mivel hazánkat tavasszal már felminősítették. 

A héten a Fitch Ratings és a Standard & Poor`s is felülvizsgálta Magyarország adósságbesorolását, ám előbbi hitelminősítő nem változtatott tavaszi döntésén, míg utóbbi esetében nem is született érdemi döntés. 

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője az MTI-nek adott nyilatkozatában úgy vélte, hogy mivel tavasszal már mindkét hitelminősítő részéről megtörtént a felminősítés, így nem lehetett egy újabbat várni. Az elemző azonban arra is kitért, hogy a minősítők még nem vették figyelembe, hogy a magyar gazdaság kiválóan teljesít olyan mutatókban, mint a külső adósság, a bankok mérlegei, a tartós külső finanszírozási többlet, a tartósan alacsony és a következő években tovább csökkenő államháztartási hiány. 

A Takarékbank vezetője szerint ezeknek a mutatóknak a változása azt is indokolttá tenné, hogy hazánk hitelbesorolása a válság előtti szintekre kerüljön. Rámutatott arra is, hogy a következő években folytatódhat az adósság besorolás javítása, főleg akkor ha 2021-ben Magyarország eléri a 60 százalék alatti GDP-arányos államadóssági rátát. 

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szintén úgy vélekedett, hogy a Fitch Ratinsg döntése várható, de megfelelő volt. Elmondta, hogy október 25-én a Moody`s Investors Service  vizsgálja majd a magyar államadósságot, és ennél a hitelminősítőnél esély van a Baa3 besorolás  javítására. 

A magyar államdadós-besorolást idén február 15-én a Standard & Poor`s egy fokozattal "BBB/A-2"-re javította "BBB mínusz/A-3, egy héttel később pedig a  Fitch Ratings javított egy fokozottal "BBB mínusz"-ról  "BBB"-re. A minősítők stabil kilátást helyeztek érvénybe az osztályzatokkal kapcsolatban. 

https://bankespenzugyek.blogstar.hu/./pages/bankespenzugyek/contents/blog/82571/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?