Blogolj!

Egyre többen élnek az első házasoknak járó adókedvezménnyel

Kálovics Tibor

Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár tájékoztatása szerint, az előző évben mintegy négyszer annyi első házas vette igénybe a havi ötezer forintos adókedvezményt, mint 2015-ben.

Fotó: alon.hu

2015-ben egészítette ki a gyermekek után járó adókedvezményt az első házasok kedvezményével. Ez Európában egyedülálló megoldásnak minősül. Izer Norbert az MTI-nek kifejtette, hogy a házasságkötéstől számított 24 hónapon keresztül a házasok 5000 forint adókedvezményt kapnak, amely gyermekszületés esetén is jár. A kedvezmény akkor jár, ha az egyik fél az első házasságát köti. 

A KSH adatai szerint 2017-ben és 2018-ben 101 ezer házasságot kötöttek és a friss házasok 80 százaléka igénybe vette a kedvezményt. Az államtitkár szerint adótudatosság fejlesztésének az egyik fontos állomása lehet ha az érintettek az adóelőlegükből is érvényesítik a kedvezményt. Hozzátette, hogy a tavalyi szja-bevallások szerint 85 ezer első házas vette igényben ezt a kedvezményt, idén júniusban pedig 38 ezren érvényesítették a köztehercsökkenést. 

Izer Norbert szerint azért is célszerű a kedvezmény igénybe vétele, mert a házasoknak az adminisztrációs terhük is csökken és nem kell kiegészíteniük az  adóhivatal által készített szja-bevallási tervezetüket.  Hozzátette, hogy az 5000 forintos kedvezményhez elég az is, hogy a munkáltatónak leadnak az érintettek egy nyilatkozatot. 

Izer Norbert elmondta, hogy az érintettek számának megnégyszereződése azért sem meglepő, mert a 2014. december 31-e után kötött házasságok esetén jár a kedvezmény 24 hónapon keresztül valamint 2016 őszén lépett életbe az a szabály, hogy a támogatás a családi kedvezmény mellett is jár. Az államtitkár szerint ez az intézkedés bővíti a fiatal házasok lehetőségeit. 

https://bankespenzugyek.blogstar.hu/./pages/bankespenzugyek/contents/blog/83634/pics/lead_800x600.jpg
fiatal házasok kamatmentes hitele
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?