817-re nőtt a fertőzöttek száma hazánkban
Elhunyt újabb 9 idős, krónikus beteg is, amivel 47-re nőtt a halálos áldozatok száma.
Blogolj!

Az MNB-alelnök szerint nagy kihívás vár a világ bankjaira

Kálovics Tibor

Nagy Márton a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a budapesti Eurázsia Fórum nemzetközi konferencián arról beszélt, hogy a világ és Európa bankjai előtt új kihívások állnak a XXi. században.

Fotó: portolio.hu

Nagy Márton úgy véli, hogy a lakosságszámhoz viszonyítva soknak számít az a 35 bank amelyik Magyarországon működik. Véleménye szerint konszolidálni kell a bakszektort és 4-5 nagybank elég lenne a hitelezés és a pénzügyi szolgáltatások intézésére. Véleménye szerint, hogy a magyarországi bankok szolgáltatásai drágák és a pénzintézetek működése sem teljesen hatékony. 

Az alelnök kifejtette, hogy várhatóan még sokáig nulla közeliek maradnak a kamatok, ám az is előfordul, hogy a betétek után negatív kamatot kap a lakosság. Ez azt jelenti, hogy az ügyfelek a bankban elhelyezett pénznél kevesebbhez jutnak hozzá, ha betétjük futamideje lejár. Kiemelte, hogy a jövő nagy kérdése, hogy a bankok majd hogyan tudják a kieső bevételeiket kompenzálni. 

Példaként hozta fel, hogy fintech cégek egyre nagyobb teret kapnak a pénzügyi szolgáltatások területén és így egyre több ügyféllel is rendelkeznek. Ez azzal jár, hogy a pénzintézetek a költségcsökkentés érdekében egyre kevesebb dolgozót tudnak majd alkalmazni. 

Nagy Márton megemlítette, hogy a bankrendszer a bizalomra is épül, ám Európában északról délre haladva egyre kevésbé bíznak az emberek a bankokban. Ezt leginkább a német és francia pénzintézetek gyenge teljesítményével magyarázza. Ez a "bizalmi úr" vezetett oda, hogy a fintech cégek egyre több területen jelennek meg ráadásul olcsóbbak, gyorsabbak viszont kevésbé szabályozottak mint a hagyományos pénzintézetek. 

 Az alelnök arról is beszélt, hogy a kriptovaluták egyre jelentősebben elterjednek, ráadásul a kriptopénzek kibocsátói sokszor olyan országokban vannak bejegyezve ahol a kriptovaluták kibocsátására lazább előírások vonatkoznak. 

Nagy Márton arról is beszélt, hogy a bankrendszernek a fiatalok igényei miatt is új kihívásokkal kell szembenézni mivel ez a korosztály már a gyors, olcsó digitális szolgáltatásokat preferálja. 

https://bankespenzugyek.blogstar.hu/./pages/bankespenzugyek/contents/blog/85356/pics/lead_800x600.png
bank,virtuális pénz
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?