817-re nőtt a fertőzöttek száma hazánkban
Elhunyt újabb 9 idős, krónikus beteg is, amivel 47-re nőtt a halálos áldozatok száma.
Blogolj!

Magyarország Európa második legnagyobb adócsökkentője

Kálovics Tibor

Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az MTI-hez eljuttatott közleményében arról írt, hogy Magyarországon két évvel ezelőtt a legnagyobb mértékű, míg egy évvel ezelőtt a második legnagyobb volt az adóteher-csökkentés.

Fotó: origo.hu

Az államtitkár kiemelte, hogy a majdnem egy százalékpontos csökkenést az elmúlt két évben úgy sikerült elérni hazánkban, hogy az EU-ban nőtt az átlagos közteher. Az Eurostat adatai alapján elmondható, hogy Magyarországon a GD-arányos adóterhelés tavaly csökkent 0,8 százalékkal és érte el a 37,6 százalékot, ez pedig a második legmagasabb adócsökkentés az EU tagországaiban. Izer Norbert kiemelte, hogy a mérséklődés azért is kiemelkedő mert az adócentralizációs ráta hazánkban csökkent, az EU-ban viszont 40,3 százalékra nőtt. 

Izer Norbert hangsúlyozta, hogy ez az eredmény már csak azért sem meglepő, mert az adócsökkentések miatt 290 milliárd forint maradt a gyermekes családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál. Emlékeztetett arra is, hogy 2018-ban többek között a vendéglátás, az internet valamint a hal, a sertésbelsőségek áfája is csökkent.  Kiemelte, hogy több mint 360 ezer család volt érintett abban, hogy a két gyermek után járó adókedvezményt megemelték és a lakáskiadók is mentesültek 14 százalékos eho fizetési kötelezettség alól. Csökkent a kisvállalati adó kulcsa is, valamint 2,5 százalékkal mérséklődött a szociális hozzájárulási adó mértéke is az elmúlt évben. 

Izer Norbert hangsúlyozta, hogy a magyar adópolitika fókuszában továbbra is az egyszerűsítés valamint az adócsökkentés áll és ez jelenleg szembe megy az uniós trendekkel. Kiemelte, hogy az előkelő hely a rangsorban annak is köszönhető, hogy az adózók helyzetét évről-évre igyekeznek könnyíteni. Kitért a szociális hozzájárulási adó csökkentésére is, amely 2016- hoz képest összesen több mint 1200 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál és ez az összeg a 2016-os bérmegállapodásnak köszönhetően jövőre tovább nőhet. 

Az államtitkár azt is megjegyezte, hogy jövőre szinte mindenkit érinteni fognak az adócsökkentések: a kormány a négygyermekes anyáknak biztosítja az élethosszig tartó szja-mentességet, a dolgozó nyugdíjasok pedig a járulékfizetés alól fognak mentesülni. A kisvállalati adó mértéke egy százalékkal fog mérséklődni (13-ról 12-re, valamint 9 százalékponttal csökken a szálláshely-szolgáltatók forgalmi adóterhe.

Címkék: adókedvezmény
https://bankespenzugyek.blogstar.hu/./pages/bankespenzugyek/contents/blog/86501/pics/lead_800x600.jpg
adókedvezmény
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?