817-re nőtt a fertőzöttek száma hazánkban
Elhunyt újabb 9 idős, krónikus beteg is, amivel 47-re nőtt a halálos áldozatok száma.
Blogolj!

Közel 100 ezer család igényelte a Családvédelmi Akcióterv támogatásait

Kálovics Tibor

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint már csaknem 100 ezer család igényelte a júliusban indult Családvédelmi Akcióterv valamelyik támogatását.

Fotó: lokal.hu

Az akcióterv intézkedései közül a babaváró kölcsön és a nagycsaládosok autóvásárlási programja számított a leginkább népszerűnek. Janiár 1-től két elemmel bővül az intézkedések sora ugyanis életbe lép a nagyszülői GYED és a legalább négygyermekes édesanyák személyi jövedelemadó-mentessége. Magyarország kormánya tervezi, hogy tovább bővíti a támogatások sorát. 

A július 1-én induló Családvédelmi Akcióterv keretein belül több mint 60 ezer házaspár folyamodott babaváró támogatásért, 46 ezren pedig szerződést is kötöttek. Az összeget a többség lakáscélokra fordítja. Mintegy 23 ezer nagycsaládos igényelte az autóvásárlási támogatást. Őket összesen mintegy 8 milliárd forinttal támogatta az állam. Az otthonteremtést segítő intézkedések szintén népszerűek mivel a csok mellé immáron a használt lakások mellé is fel lehet venni kedvezményes kölcsönt, valamint 15 ezer család igényelte a falusi csokot is. 

A január 1-től életbe lépő támogatások is a családokat hivatottak segíteni. A négygyermekes édesanyák szja mentességének köszönhetően minden anya aki legalább négy gyereket nevel, vagy saját háztartásában felnevetl, mentesül a személyi jövedelemadó fizetésének kötelezettsége alól. 

A nagyszülői GYED szintén az év első napján lé életbe, amelynek keretében a még nem nyugdíjas nagyszülők is jogosulttá válhatnak gyermekgondozási díjra is. Ehhez vállalniuk kell, hogy részt vegyenek unokáik gondozásában nevelésében, ha a szülők dolgoznak. Egyszerre csak egy nagyszülő veheti fel a juttatást, de több unoka után is. A nagyszülői gyed összege legfeljebb a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka lehet, vagyis jövőre 225 288 forint. A kérelmet a foglalkoztatónál kell benyújtani, ha az nagyszülő egyéni vállalkozó vagy őstermelő akkor az ellátásért a vállalkozás székhelye szerint illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatalnál, főváros esetében a Budapest Főváros Kormányhivatala XIII. Kerületi Hivatalánál folyamodhat elektronikus úton.

A közlemény kitért arra is, hogy folytatódnak a bölcsődefejlesztések is. Jelenleg 51 ezer férőhely áll a szülők rendelkezésére, a kormány célja, hogy ez a szám 2022-re 70 ezerre bővüljön. 

Címkék: adókedvezmény
https://bankespenzugyek.blogstar.hu/./pages/bankespenzugyek/contents/blog/88067/pics/lead_800x600.jpg
adókedvezmény
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?